Yazılım

Arduino ile Raspberry Pi Arasındaki Farklar

Teknoloji ve yazılımla yakından ilgilenenlerin en merak ettiği sorulardan biri de, “Arduino mu Raspberry Pi mi?” Bu sorunun yanıtını öğrenmek için bu ikisi arasındaki farklara hakim olmak gerekmektedir. Öyle ki, gerçekleştireceğiniz proje(ler)ye göre veya planlarınıza göre değişkenlik arz edebilen durumları vardır. Ayrıca ikisi arasında bir tercih yaptıktan sonra, kullanacağınız geliştirme ortamlarından ekipmanlara değin farklılıklar söz konusudur.

Hal böyleyken hem Arduino’nun hem de Raspberry Pi’nin önce ne olduğunu bilmek gerekir. Akabinde aralarındaki değişkenleri ve birbirlerinden çok keskin ayrımlarının olduğunu keşfetmeliyiz. Bu içeriğimizde Arduino nedir, Raspberry Pi nedir ve her ikisinin farklarını öğrenebileceksiniz. Böylece aklınızdaki soru işaretlerini giderebilir ve süratle çalışmalarınıza başlangıcı verebilirsiniz. Öyleyse, arkanıza yaslanın ve bilginin vereceği hazzı yaşayın…

Arduino Nedir?

Giriş/Çıkış kartı olarak değerlendirebileceğimiz bir mikrodenetleyici kartı olan bilgisayar platformudur. Arduino ile soyut olan fikirlerinizi somut nesnelere uyarlayabilir ve hatta bunların seri üretimine dahi geçebilirsiniz. Kendisine ait bir tümleşik geliştirme ortamı(IDE) da bulunmaktadır. Böylece projelerinizi hayata geçirirken birden fazla IDE’ye ihtiyaç duymaksızın, başlangıçtan finale değin tek bir ortam üzerinde çalışabilirsiniz. Arduino IDE nedir, sorusunu merak ediyorsanız ilgili içeriğimize mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim. Ayrıca Arduino kartları boyutları itibari ile küçük bir yapıda olduğundan, keza bütçe olarak da uygun maliyetli olduğundan tercih edilebilirlik seviyesini yüksek kılmaktadır.

Öte yandan kullanım kolaylığı açısından da büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca açık kaynak kodlu olduğundan ve C, C++ programlama dilleri ile de uyumluluğundan sektör fark etmeden herkesin kullanılmasına olanak tanır. Öyle ki hem öğrenciler için hem de kendi projelerini üretip, denetlemek isteyenler Arduino’nun nimetlerinden yararlanmaktadır. Bununla birlikte GPL lisansına sahip olmasından dolayı diğer üreticiler panolarını oluşturarak açık kaynaklı donanıma destek sağlayabilmektedir. Fakat Arduino kartları genel itibari ile tek bir görevi yerine getirmek için kullanılmaktadır. Yani birden fazla proje için tek bir kart kullanmanız söz konusu değildir. Bu durum onun dezavantajları arasında sayılmaktadır. Arduino kartlarda hafıza olarak yarı iletken SRAM bellek kullanılmaktadır.

Raspberry Pi Nedir?

Boyutu itibari ile kredi kartını anımsatan Raspberry Pi, tek kartlı bilgisayarlardır. Bilgisayar kelimesini kullanmamız sizi yanıltmasın. Nitelikleri itibari ile evet, bilgisayardır. Fakat asıl üretilme amacı, gelişmekte olan ülkelerin okullarında bilgisayar bilimi alınmasını sağlamaktadır. Normal bilgisayarlardan farklı olarak klavye, hoparlör, fare gibi donanımlara sahip değildir. Aslına bakarsanız bunlara ihtiyaç da duyulmamaktadır. Çünkü üzerinde GPIO(dahili çevre birimi) pinlerine tanımlamalar yapabilirsiniz. Bu tanımlamalara örnek verecek olursak Raspberry Pi bilgisayarınıza; parmak izi okuyucularından motorlara, butonlardan çeşitli sensörlere değin giriş çıkış birimleri bağlayabilirsiniz. Bu da yapacağınız projenin doğal olarak işlevsellik kazanmasını sağlamaktadır.

Ayrıca Raspberry Pi’nin bir diğer harika özelliği ise aynı anda birden fazla projede çalışmanıza olanak tanır. Birçok işletim sistemine de uyumlu olması, onun diğer avantajlardan sadece biridir. Perspektifin diğer tarafına da bakacak olursak, birçok programlama dili de uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir. Bunlardan bazıları Python, C, C++ ve Java’dır. Fakat özellikle Python ile Raspberry Pi ikilisi birlikte harika projelerin geliştirilmesine fırsat sunar. Öyle ki GitHub ve diğer benzer mecralarda bunlarla ilgili birçok uygulamayı görmeniz mümkün. Bunlarla beraber Raspberry Pi’nin geliştirilmesi için birçok IDE’de mevcuttur. Size en uygun olanını belirleyerek tümleşik geliştirme ortamınızı seçebilirsiniz. Bu konuda Raspberry Pi için hangi IDE tercih edilmeli başlıklı içeriğimiz size fazlasıyla fikir verecektir.

Arduino ve Raspberry Pi Arasındaki Farklar

Her iki konu hakkında da bilgi ve fikir sahibi olduğumuza göre bunlar arasındaki farkları daha net görüyor olmamız gerekir. Peki, Arduino ve Raspberry Pi arasındaki farklar nelerdir? Bunları sizler için maddeler halinde listeleyerek, aklınızdaki soru işaretlerini gidermenize yardımcı olacağım.

arduino ile raspberry pi arasındaki farklar nelerdir,

  • Arduino ile tek bir uygulama/proje üzerinde geliştirme yapabilirsiniz. Raspberry Pi’de ise aynı anda birden fazla uygulamada çalışmalarınızı yürütebilirsiniz.
  • Arduino’nun kendine ait bir işletim sistemi yokken, Raspberry Pi’nin vardır(Raspberry Pi OS).
  • Arduino genel itibari ile daha sınırlı bir yapılara hitap etmektedir. Özellikle C ve C++ ile yazılan projeler de başarı sağlanmaktadır. Raspberry Pi’nin bu anlamdaki skalası çok daha çeşitlidir.
  • Arduino, Raspberry Pi’ye göre daha az enerji tüketmektedir.
  • Arduino için 20 adet giriş/çıkış pini bulunurken Raspberry Pi’nin 8 adet G/Ç pini bulunmaktadır.
  • Raspberry Pi’de ağ bağlantısı, işletim sistemi, USB bağlantı noktaları bulunurken Arduino’da bunlar bulunmaz.
  • Arduino üzerinde verileri saklamak ve depolamak için 2 KB’lik bir belleğe sahiptir. Raspberry Pi de bu bellek hafızası 512 MB’dir.
  • Programlama deneyiminin zorluğu açısından değerlendirmek gerekirse, aslında her ikisinin de kolay olduğunu söylemek mümkün. Fakat özellikleri itibari daha çok bireysel projelere hitap edip, daha basit fonksiyonları nedeniyle Arduino’nun yeni başlayanlar için daha iyi bir tercih olabileceğini belirtmekte de fayda var.

Arduino ve Raspberry Pi hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. İkisinden biri arasında tercih yapacak olsanız, siz hangisini seçerdiniz? Ayrıca siz de bu ikisi arasındaki farklar listesine ekleme yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı