Azure IoT Central Nedir?
IoT teknolojilerine özellikle kurumsal hayatta ihtiyaç duyulmaktadır. Tabii yalnızca bu alanda değil! Aynı zamanda buna etkiyen ve doğrudan günlük yaşantıyı da kolaylaştıran uygulamalardır. Gerek giyilebilir teknolojiden yararlanmada gerek sadece bir akıllı telefondan evimizin içerisindeki cihazları yönetmede, gerekse de iş hayatının olağan sürecini hızlı ve sorunsuz bir biçimde tamamlamada IoT’a başvurulur.
Ancak IoT tarafında uygulamalar geliştirmek ve buna yönelik çalışmalar gerçekleştirmek için bazı platformlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan biri de Azure IoT Central’dir. Peki, Microsoft’un çatısı altında bulunan bu hizmet ile neler yapılabilir, avantajları nelerdir? Gelin, hep birlikte keşfetmeye devam edelim.
Azure IoT Central(aPaaS) Nedir?
IoT projeleri için hızlı ve etkin çözümler geliştirmek amacıyla var olan hazır bir platformdur. Keza yalnızca çözüm üretmekle kalmayıp, aynı zamanda IoT tarafında yönetimi sağlama olanağı da tanır. Microsoft Azure IoT Central’in bir ‘bulut hizmeti’ olduğunu da belirtmekte fayda var. Dolayısıyla gerçekleştireceğiniz çalışmalar için bilgisayarınızın veya sunucunuzun ekstrem performans göstermesini de beklemenize gerek yok. Çünkü bunun için sizlere zaten IoT çözümü sunmanızı ve geliştirmenizi sağlayacak sunucular atanacaktır. Yani organize etme, kontrol, yönetim süreçleri için gerekli olan bilgisayar ve sunuculara sahip olmanız gerekmez. Böylece maliyet bakımından da daha uygun bir bütçe planlaması yapılabilmektedir.
Öte yandan Azure IoT Central içerisinde, nesnelerin internetinde kullanılabilecek birçok cihaz ve kit seçeneği de mevcuttur. İster başlangıç setini tercih edip tüm yapılacak uygulamalar için çözüm üretin, ister IoT Azure sertifikalı bir cihaz seçin. Bununla birlikte cihaz SDK’leri(yazılım geliştirme seti) Windows, Linux, MacOS işletim sistemlerinde aktif ve sorunsuz bir şekilde desteklemektedir. Ayrıca takdir edersiniz ki, IoT çözümleri geliştirmek için belli başlı programlama dillerini kullanmanız gerekir. Bunlardan bazıları; Python, C, C++, Java’dır. APaaS’de ise bu programlama dillerine yönelik SDK’ler de bulunmaktadır.
Bu platformu tercih ettiğinizde, bir bulut hizmeti kullanılacağından güvenlik hususuna da ayrıca bir hassasiyet göstermeniz gerekmeyecek. Microsoft, Azure IoT Central için başlı başına bir güvenlik çemberi oluşturmakta. Bu da doğal olarak ek bütçe planlamasından ve bunun için istihdam edilecek iş gücünden kâr etmeniz anlamına gelmekte. Peki, bir IoT Central Uygulaması nasıl oluşturulur, neler gereklidir? Bu sorunun da yanıtını öğrenerek aklınızdaki proje(ler) için daha net bir rota oluşturabilirsiniz.
IoT Central Uygulaması Nasıl Oluşturulur?
Yazılım ve buna bağlı olarak teknoloji, her geçen gün gelişmektedir. Tabii bunu takiben de neredeyse her hizmet ve ürünün daha iyi bir sürümü ortaya çıkmaktadır. Hal böyleyken IoT için geliştirdiğiniz bir uygulamanın güncellemesi, takibi ve kontrolü için harcayacağınız emek ve ayıracağınız zamanı tahmin edebiliyor musunuz? Buna istinaden maddi ve manevi anlamda yoğun ve yorucu bir süreç içerisine girmeniz ihtimaller dahilindedir. Fakat hazır bir platform olan aPaaS’yi tercih ettiğinizde, her şey otomatize edilmiş sistemler tarafından yürütülüyor diyebiliriz. Dolayısıyla yukarıdaki satırlarda bahsettiğim konuları ayrı ayrı takip etmek yerine tek bir panel üzerinden izlemeniz mümkün.
Tüm bunlarla beraber Azure IoT Central, uygulama şablonları ve sektörlere yönelik çeşitli şablon seçenekleri sunmaktadır. Bu da geliştirme sürecini çok daha basit bir düzeye indirgiyor. Sizce de heyecan verici değil mi? Öte yandan akıllı telefonunuzu; uygulamanızı takip etmek, verilerin analizi ve hatta cihaz bağlama, bunlar arasında veri iletişimi yapmak için dahi kullanabilirsiniz. Azure IoT Central’in özelliklerinden bazıları şunlardır;
- Cihazları birbirine bağlama,
- Özelleştirilebilen kullanıcı arayüzü,
- Uygulamaya bağlı cihazların yönetimi,
- Operatörlere uyumlu pano oluşturma,
- Kural oluşturma(bu sayede filtreleme yaparak olası problemleri veya belli durumları bildirme),
- Belli cihaz(lar)a veya toplu olarak güncelleme yapabilme,
- Hub’lar, e-postalar, depolama ve diğer hizmetleri birleştirme,
- Kullanıcı rollerini atama(yönetici, operatör gibi)
Niteliklerine sahip olan aPaaS platformu için 7 günlük ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Böylece ilk aşamada herhangi bir ücret ödemeden deneyim sahibi olabilirsiniz. Detaylı bilgi için Microsoft’un sitesine göz atmak da fayda var.
Peki, siz bu konuda hangi platformu tercih edersiniz? Görüş ve fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.