Yazılım

Bulut Teknolojileri Nedir?

Bulut Bilişim

Günümüzde veriler ve veri kullanımı gittikçe artmaktadır. Bununla birlikte dosya boyutu ve depolama alanları da büyümektedir. Teknolojiyle birlikte gelişen çağda hepimiz kullandığımız akıllı cihazlarda video, fotoğraf ve dosya vb. içerikleri bulundurur. Bu içerikler günümüzde online olarak bulut teknolojilerinde depolanmaktadır. Bulut teknolojileri, kısaca dosyaları online bir ortamda depolamayı sağlayan bir platformdur. Hadi gelin şimdi de Bulut teknolojilerinin ne demek olduğunu daha ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde inceleyelim…

Bulut Teknolojileri Nedir?

Bulut teknolojisi(cloud), verilerinizin online olarak erişebileceğiniz fiziksel(sabit disk) ya da sanal sunucularda depolanmasıdır. Verilerinize bulunduğunuz herhangi bir mekândan, internet üzerinden telefon, tablet gibi akıllı cihazlarla erişim sağlamanıza yardımcı olur. Günümüzde bu verileri depolayabileceğimiz DropBox, Yandex Disk, Google Drive, iCloud ve SkyDrive vb. bulut[cloud] hizmetleri bulunmaktadır. Bu teknolojiler ekstra bir kurulum gerektirmez. Bu hizmetlere Google Play, AppStore gibi uygulama marketlerinden indirip erişim sağlayabilirsiniz.

Bulut Bilişim Tarihçesi Nedir?

1961 yılında bilim adamı John McCarthy tarafından bulut içerisinde işlem yapma fikri ortaya atılmıştır. 1969 tarihinde Leonard Kleinrock ARPANET’in bilim insanı bilgisayar ağlarının henüz emekleme döneminde olduğunu söylemiştir. 2002 yılında Amazon, Amazon Web Servisleri’ni ortaya çıkarmıştır. Böylece bulut uzaktan depolama gibi kurumsal hizmet vermeye başlamıştır. 2006 yılına kadar ağ bulutu kavramı ticari alanda bir etkileşim yapmamıştır. Aynı dönemde kurumsal uygulamalar için Amazon’un Esnek İşlem Bulutu (EC2 ) makine işlem kapasitesi ve gücü sundu. Ayrıca şunu da eklemek gerekirse, aynı yılda Google Apps tarayıcı tabanlı uygulamaları kullanıcılara sunmaya başladı. Son olarak bundan 2009 yılında Google Uygulama Motoru tarihsel bir önem kazandı.

yazılım,

Bulut Teknolojisinde Depolama Nasıl Gerçekleşir?

Bulut teknolojisi kısaca internet ortamında, kullanılan verileri depolama ortamıdır. Verileriniz bulut sayesinde internette sanal depolama alanlarında tutulmaktadır. Bu sayede verilerinize istediğiniz yerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ek olarak bulut teknolojileri veri depolama işleminde API’leri kullanır.

Bulut Teknolojileri Avantajları

  • Düşük Maliyet: Veriler hizmet sağlayıcılarında saklandığı için donanım ve yazılım satın alma, veri merkezi kurma gibi maliyet gerektiren işlemler yapmamıza gerek yoktur.
  • Hız: Verilere ulaşım, kurulum ve kullanımı dakikalar içerinde gerçekleşir. Ayrıca şirketlere kapasite alanı, esneklik ve kolay erişim açısından avantaj sağlar.
  • Zaman Tasarrufu: Hızlı olduğu için zamandan tasarruf sağlar.
  • Performans: Bilgi işlem hizmetlerinin dünyanın her yerindeki veri merkezlerinde kullanılması sayesinde düşük ağ gecikmesi ve hız, performans açısından avantaj sağlar.
  • Güvenilirlik: Verilerin birden fazla yedeklenmesi sayesinde acil durumlarda veri kurtarmayı kolaylaştırır.
  • Güvenlik: Kullandığı son teknolojiler ve denetimler sayesinde tehditlere karşı koruma sağlar.
  • Veri Koruma: Cihazında meydana gelebilecek sorunlarda oluşabilecek veri kaybını önlemektedir. Şunu unutmamak gerekir, eğer verileriniz ve dosyalarınız buluta depoladıysanız olası kayıplara karşı koruma sağlamaktadır.
  • Gizlilik: Verileriniz siz istemediğiniz sürece üçüncü taraf kişisinde gözükemez. Ayrıca dosya paylaşımını sadece istediğiniz kişiler arasında yapabilirsiniz.
  • Erişim: İnternet bağlantınız olduğu sürece verilerine bulut bilişim hizmeti ile istediğiniz cihaz üzerinden 7/24 kesintisiz ulaşabilirsiniz.

yazılım,

Bulut Teknolojisi Hizmet Modelleri Hangileridir?

Bulut bilişim sağlayıcıları 3 ana başlıktan oluşur. Her yapı üzerine ekleme yapılır ve model büyüdükçe işletmelerin iş yükü azalır.

  1. IaaS(Altyapı Çözümleri): Temeli bilgi işlemeye dayanır. Ödeme esası ile bulut alt yapısı kiralamamızı sağlar.
  2. PaaS(Altyapı Platformu): Geliştiricilerin yazılım çözümleri, web ve mobilde altyapı kurmadan tasarlamamızı sağlar. Ayrıca test ve yönetim imkanları da sunar. Microsoft Azure, IBM Cloud örnekdir.
  3. SaaS(Yazılım Platformu):Bulut sağlayıcıları ile önceden belirlenmiş uygulamaları direkt web tarayıcısında çalıştırır. Örnek olarak Microsoft Office 365, Google Apps, Google Play vb. verilebilir.

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?

Kullanıcı gereksinimlerine göre 4 ayrı modelden oluşur.

  1. Genel Bulut (Public Cloud): Üçüncü taraf bulut hizmetlerine aittir (Microsoft Azure gibi). Bulut uygulamalarına tarayıcı üzerinde ücretli ya da ücretsiz şekilde hesap açılarak erişilir.
  2. Topluluk Bulutu (Community Cloud): Devlet kuruluşu gibi aynı değerlere sahip kullanıcıların kullandığı altyapı hizmetidir.
  3. Karma Bulut (Hybrid Cloud): Genel ve özel bulut arasında veri paylaşıldığı zaman kullanılır. Ayrıca güvenlik ve gizliliğin önemli olduğu verilerde kullanılır.
  4. Özel Bulut (Private Cloud): Bilgi işlem kaynakları tek bir şirket tarafından kullanılır. Bundan dolayı büyük şirketler tarafından tercih edilir.

Yazının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bulut Teknolojileri nedir? Ne tür avantaj sağlar? Tarihçesi vb. gibi birçok konu başlığına değindim. Umarım sizin açınızdan anlayışlı ve faydalı bir içerik olmuştur. Sorularınızı yorumlar bölümünden bana iletebilirsiniz. Yazılım dolu günlere✨.

Diğer içeriklerim için Bükiye BARAK sayfasını takip edebilirsiniz✍?.

Etiketler

Bükiye Barak

Yazılım Dolu Günlere...

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Merhaba Özkan Bey bulut ile genel olarak en az 2gb, en fazla 50 gb ücretsiz depolama yapılabilmektedir. Bu alanların yetersiz gelmesi durumunda, ücretli olan depolama sistemleri ile daha büyük alanlar elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı