Yazılım

C Sharp Nedir? C# String Fonksiyonları

C# Dili Tarihçesi ve Fonksiyonlar

Herkese merhaba! Sevgili Siber Eğitmen okuyucuları. Ben bu yazımda size popürlerliği gittikçe artan bir konudan bahsetmek istiyorum. C# programlama dilini yazılım sektöründe olup da duymayan yoktur:). Kiminle konuşsam aynı cevabı veriyor. “Bizim şirkette (iş yerinde) C# kullanılıyor. Biz projeyi C# dili ile yazıyoruz.” vb. gibi cevaplar alıyorum.

Peki C# programlama dili neden bu kadar değer kazandı? Nasıl gittikçe büyüyor ve büyümeye de devam edecek? Sevgili okuyucularım bu yazımda C# konusunu ele aldım. Sizde ne olduğunu merak ediyorsanız. İçeriği okumaya devam edin. Şimdiden keyifli okumalar dilerim ✨.

Hadi Başlayalım…

C# Nedir?

C sharp , bütünüyle Microsoft ürünüdür. C ve C++ programlama çeşitlerinden esinlenerek geliştirilen modern kodlama dili sahip bir dildir. Mesele şu ki C#, C ve C++ dillerinde yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Ayrıca şunu da söylemek gerek Java diline de büyük oranda benzerlik göstermektedir. Böylece Javanın birçok özelliğini barındırır. Nesne yönelimli programlama yapmak için farklı uzantılar eklenmiştir. Bazı yazılımcılar tarafından .Net Framework için ana dili olarak kabul görülür.

.NET Kullanımı

Kısaca C# için “.NET Framework” ne demek bahsetmek istiyorum.  C Sharp kodları, C++ ve Visual Basic’den farklı olduğu için direk olarak derlenmiyor. C# dilinde yazılan kodlar iki aşama da inceleniyor. Birincisi, Assembly MIL(Microsoft Intermediate Language) derlemesi ile bilinir. İkinci aşamada ise uzantısı .EXE olur. Böylece C# ile geliştirilen kodlar bu halde iken çalışmadığı için devreye .NET Framework girer. Bundan sonraki süreç şu şekilde ilerlemektedir. Yine Microsoft tarafından geliştirilen .Net Framework, MIL’de derlenen kodları tekrar derleyerek, yazılımı makinenin çalıştıracağı hale getirir. Özet olarak .NET ile C# dilinde yazılan kodları makinenin anlayacağı şekilde tercüme eder.

yazılım,

C# Tarihçesi Nedir?

2002 yılında yazılım dünyasına girmiştir ve en çok tercih edilen programla dilleri listesine girmiştir. C# diğer bir söyleyişle C Sharp, 2000 yılında Anders Heljsberg ve ekibi tarafından ortaya çıkmıştır. Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Daha sonra C# 1.0 olarak 2002 yılında yayınlanan bu programlama dili yazılım ve bilişim sektörünün göz bebeği haline gelmiştir. Ayrıca orta sınıfta bulunan C# dili, modern sistemlere uyumuyla bilinmektedir.

C Sharp Dili String Fonksiyon Kullanımı

Üst bölümde C # dilinin ne demek olduğundan bahsettik. Biraz da C# dilinde sık kullanılan string fonksiyonlarından ve anlamlarından bahsetmek istiyorum.

Clone()→ Bulunduğu dizenin klonunu yapar.

CompareTo()→İki diziyi karşılaştırır. Çıktısını tamsayı değeri döndürür. Eğer çıktı 0 ise cevap doğru, 1 ise cevap yanlıştır. Kısacası cevap 0 ise iki dizi değerleri aynıdır, cevap 1 ise dizi değerleri farklıdır.

Contains()→Dizide bulunan karakterin veya dizenin kendisinin var olup olmadığını sorgulamaya yarayan fonksiyondur.

EndsWith()→ Bu fonksiyonla aratılan karakterin dizinin son karakteri mi diye kontrol eder.

Equals()→İki dizeyi karşılaştırır ve çıktı olarak Boolean değer döndürür. Yani T(true) veya F(false) cevapları döner.

GetHashCode()→ Aratılan dizenin HashValue değeri döndürülür.

GetType()→Type değeri döndürülür. Mesela int, double, char vb.

IndexOf()→ Belirtilen karakterin dizindeki konumunu döndürür.

ToLower()→Belirtilen String’i küçük harfe dönüştürür.

yazılım,

ToUpper()→Belirtilen String’i büyük harfe dönüştürür.

Insert()→ Diziye belirtilen konumda yeni değer ekler.

LastIndexOf()→Dizinin son konumuna döndürür.

Length()→Bir dizinin karakter uzunluğunu hesaplar ve integer olarak döndürür.

Remove()→Belirtilen dizinin tüm karakterlerini siler.

Replace()→Bir cümlenin ya da istenilen bölümünü başka bir değerle değiştirir.

Trim()→ Dizenin başında veya sonunda bulunan fazla boşlukları kaldırır. TrimEnd() sondaki boşlukları, TrimStart() ise baştaki boşlukları kaldırır.

ToCharArray()→Dizeyi karakter dizisine döndürür.


Bu yazımında sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım sizin için öğretici ve eğlenceli bir içerik olmuştur. Yazılımla ilgili merak ettiğiniz ya da öğrenmek istediğiniz konuları yorumlarda paylaşabilirsiniz. Yorumlarınız bekliyor olacağım. İyi günler dilerim??.

Diğer içeriklerim için Bükiye BARAK sayfasını takip edebilirsiniz✍?.

Siber Eğitmen Youtube Sayfası ⇒ YouTube

Siber Eğitmen İnstagram Sayfası ⇒İnstagram

 

Etiketler

Bükiye Barak

Yazılım Dolu Günlere...

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı