CSS Nedir? Ne İşe Yarar?
Merhabalar değerli Siber Eğitmen okurları. Bu yazımda CSS Nedir? Ne İşe Yarar? başlığı altında web sayfalarının vazgeçilmezlerinden olan CSS’e kısaca bir giriş yapacağım. Keyifli okumalar dilerim…
CSS ne olduğundan bahsetmeden önce CSS ile önemli bir ilişkisi olan HTML ne olduğunu öğrenmek ister misin? O zaman okumaya devam etmelisin!
Html Nedir?
Açılımı Hyper Text Markup Language olan betik bir dilidir. Görsel, yazı ve video gibi içeriklerin web sayfasına konumlandırılmasını sağlamaktadır. Arama motorlarına web siteleri hakkında bilgi verir. Oluşturulan bu içeriklerin doğru şekilde internet sitelerinde görüntülenmesini sağlar.
*HTML2.0 HTML3.2 HTML4.0 ve HTML5 gibi sürümleri vardır. En son sürümü HTML5’dir.
HTML hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız!
CSS Nedir? Ne İşe Yarar?
Cascading Style Sheet (Basamaklı Biçim Sayfaları) baş harflerinden oluşan CSS, basit ve kullanışlı bir betik dilidir. HTML ve CSS web sitelerinin Frontend yani Ön Yüzünü oluştururlar. HTML web sayfalarının içeriğini tanımlamak için kullanılırken CSS ise düzenini sağlamak ve şekillendirmek için kullanılır.
CSS kullanarak web sayfasının görünümünü ve düzenini değiştirebiliriz. Ayrıca bir web sitesinin görünümünü bilgisayarlar, tabletler ve mobil cihazlar gibi farklı ekranlarda nasıl değiştiğini de tanımlayabiliriz.
En basit tabiriyle CSS, HTML etiketlerimizi (boyut, renk, yazı tipi vb.) görsel olarak iyileştirmemize olanak tanır. CSS kullanmak için yanında da biraz HTML bilgisi öğrenmeniz şartır.
CSS’nin web sitelerine etkisini bir örnek ile daha da pekiştirelim:
Facebook’un giriş sayfasını CSS ile:
Ve CSS olmadan sadece HTML kullanılarak:
Web sitlerini bir insan benzetecek olursak, HTML insanın iskeleti, CSS ise dış görünüşü olacaktır. Yani sitemizin ana iskeletini HTML ile oluştururuz, metin renkleri ve arka plan renkleri gibi görünüm stillerini CSS ile oluşturuyoruz. HTML ve CSS arasındaki ilişki temel olarak bu prensibe dayanmaktadır.
Sonuç olarak;
CSS ile sitenizin görünümünü iyileştirebilir ve bunu yaparken zamandan tasarruf edebiliriz. Bilgisayar ekranı gibi büyük ekranlar için tasarladığımız sitenizi küçük ekranlara uyarlayarak daha fazla kullanıcının ilgisini çekebilirsiniz.
Kariyerinize Frontend developer olarak devam edecekseniz CSS bilmeniz ve bunun yanında HTML bilginizinde olması gerekmektedir. Frontend developer ne olduğunu bilmeyenler için önceki yazılarımda bundan bahsetmiştim. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz:
Evet yazımızın sonuna geldik diğer yazılarımda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın…
Siber Eğitmen Sosyal Medya Hesapları
Siber Eğitmen Osman GÜNEŞ