Siber Güvenlik

DDoS Nedir?

DDoS Saldırıları

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda DDoS saldırıları nedir nasıl yapılır, DDoS türleri nelerdir ve DDoS’un bıraktığı hasarlar nelerdir sorularına ve DDoS saldırısından korunma yollarını anlatacağım. 

DDoS nedir ? 

Arkadaşlar, DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Hizmet Saldırısı) web siteler, sunucular, ödeme sistemleri, e –posta sistemleri gibi sistemlerin karşılayacağından daha fazla sahte yoğunluk yaratılmasıdır. Bu saldırının amacı hedef sistemin işlevini bozmak için gerçekleştirilen saldırılardır. Saldırı sona erene kadar hedef sisteme erişemeyebilirsiniz veya sistem çok yavaş bir şekilde çalışır. Bu saldırının amacı herhangi bir bilgi çalmak değil hedef sistemi çalışamaz hale getirmektir. 

ağ güvenliği türleri,

DDoS Türleri Nelerdir ? 

  • Volume Based DDoS (Hacim Odaklı Saldırıları) 
  • Protocol Based DDoS (Protokol Odaklı Saldırıları) 
  • Application Layer DDoS (Uygulama Katmanı Saldırıları) 
  • Flood DDoS : Ping, SYN, UDP Flood DDoS saldırıları olmak üzere 3’e ayrılır. 

Volume Based DDoS (Hacim Odaklı Saldırılar): 

Bu saldırı türü uygulanması kolay olduğundan en yaygın gerçekleştirilen bir saldırı türüdür. Bu saldırının amacı saldırıya hedef olan sistemin bant genişliğini doyurmaktır. Sisteme kapasitesinin üstünde paket halinde veriler göndererek sistemin kapasitesini aşarak sistemin cevap verememesi hedeflenir.  

Protocol Based DDoS (Protokol Odaklı Saldırılar): 

Bu saldırı türü adından da anlaşılacağı üzere protokolü hedef alır.OSI (Open Systems Interconnection)  katmanında bulunan katman3 ve katman4’ deki açıklardan faydalanılarak yapılan bir saldırıdır. 

Application Layer DDoS ( Uygulama Katmanı Saldırıları): 

Bu saldırı türünde HTTP protokolünü kullanarak GET ve POST üzerinden işlem yapılır. 

Flood DDoS: 

  • Ping Flood DDoS

    Yüzlerce bilgisayar bir IP adresine ping atar. Bu işlemler o kadar çok fazladır ki ping işlemiyle gönderilen paketlere sunucunun cevap vermesi imkansız hale gelir. 

  • SYN Flood DDoS

    SYN Flood Saldırılar, günümüzde en çok kullanılan saldırı türü olarak karşımıza çıkmakta ve bu saldırı türündeki amaç hedef alınan sisteme kapasitenin üstünde TCP paket göndererek saldırı hedefindeki sistemi çalışamaz hale getirir. 

  • UDP Flood DDoS

    Bu saldırının amacı ise UDP portlarının kapanmasını sağlamak. UDP portu kapanırsa hizmet veremez.

DDoS

DDoS Saldırısından Korunma Yolları :

DDoS saldırılarından korunmanın kesin ve kalıcı bir yolu yoktur.Hedef olmamak ve saldırının etkisini azaltacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Routers ve Güvenlik Duvarı düzeyinde korumadır. 

Routers Düzeyinde Koruma:  

Saldırı yapılan hedef sisteme gönderilen paketler ilk olarak Routers’ den geçer. Bu özelliği sayesinde saldırıyla ilk karşılaşan Routers’dirRouters üzerinde yapılan bazı ayarlar neticesinde saldırılar engellenebilir ya da etkisi azaltılabilir. 

Güvenlik Duvarı Düzeyinde Koruma: 

 bireysel olarak şunları da yapabilirsiniz; 

  • Sisteminizi sürekli güncel tutmak 
  • Anti-virüs programı kullanmanız 
  • Güvenlik duvarını aktif kullanmak  

 Gibi basit önlemleri almanın yararlı olacaktır. Eğer hala bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız internet servis sağlayıcısına başvurmanız doğru olacaktır. 

Evet bu yazımızda DDoS nedir türleri nelerdir gibi konulardan bahsettim. Umarım herkese faydalı olur. İyi günler dilerim… 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı