Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir, Ne İş Yapar?
Herhangi bir işinizi yapmaya çalışırken kolay olanı mı yoksa daha meşakkatli olanı mı tercih edersiniz? Örneğin, cep telefonu faturanızı yatırmak için ilgili operatörün bayilerine mi gidersiniz yoksa bunu internetten mi halledersiniz? Kuvvetle muhtemel büyük bir çoğunluk işlemlerini dijitalin getirdiği nimetler aracılığıyla tamamlamakta. Dolayısıyla hem zamandan hem de işten kazanarak günlük hayatımızı, eskiye nazaran daha kolay planlayabilmekteyiz. Durum böyleyken sizce “pazarlama” sektörü de evrilmemiş midir? Elbette! Özellikle Web 2.0 ve Endüstri 4.0 devrimlerinin ardından birçok insan, rotalarını internete çevirmiştir. Bu durumu bilen ve iyi bir şekilde adapte olmak isteyen markalar da burada yerlerini almak istiyor.
Peki, tüm bu süreci doğru bir şekilde yönetecek kişiler kim? Yanıt, dijital pazarlama uzmanları. Hem bireysel hem de kurumsal anlamda dijitale taşınmak, belirli yetkinlikler gerektirir. Üstelik günümüzde 7’den 70’e neredeyse herkesin dijital dünyada bir kimliğinin olduğunu göz önünde bulundurursak, bunu gerçekleştirmek kolay bir iş değildir. Özellikle son yıllarda popülaritesini arttıran ve insanların zihninde doğrudan yer edinmeye başlayan bu meslek grubunu daha yakından tanımak gerek. Öyleyse keşfetmeye hazır mısınız?
Dijital Pazarlama Nedir?
Geleneksel pazarlamadan tamamen farklı olduğu düşünülse de, durum böyle değildir. Evet, elbette ki bariz ayrımları vardır. Fakat dijital pazarlama aslında, pazarlamanın bir branşıdır. Pazarlama da kullanılan terimleri, dijitalden ayırmak doğru değildir. Böyle bir yaklaşım, kesinlikle doğru ve başarılı sonuçlar vermeyecektir. İsminden de anlaşılacağı üzere internetin ve dijital mecraların aracılığı ile tanıtım, pazarlama, sunum ve hedef kitleye ulaşılması için yapılan çalışmaların tümüne dijital pazarlama denir. Siber Eğitmen web sitemize nereden ulaştınız? Google arama motorundan mı yoksa LinkedIn’den mi? Belki de Instagram üzerinden bizi takip ediyorsunuzdur ve buralara da bir göz atmak istemişsinizdir.
Bahsettiğim bu örneğe yanıtınız her ne olursa olsun, bize dijital platformlar aracılığı ile ulaşmışsanız, dijital pazarlama çalışmalarımız meyvesini veriyor demektir. Herkesin bileceği ve bizzat deneyimlediği bir örnekten devam edebiliriz. Bir E-Ticaret sitesini ziyaret edip, herhangi bir ürünü incelediniz. Ardından başka bir sosyal medya uygulamasına veya web sitesine geçtiğinizde o incelediğiniz ürünü ve emsallerinin reklamını görmüşsünüzdür. Kimi zaman “acaba takip mi ediliyorum, beni dinliyorlar mı” gibi can sıkıcı sorulara sebebiyet verse de, işin aslı, dijital pazarlamaya çıkmaktadır.
Dijital Pazarlama Uzmanı Kimdir?
Bir markanın veya bireyin, dijitalde hedef kitlesine ulaşmak için yapılacak olan çalışmalarını yürüten kişiye dijital pazarlama uzmanı denir. Pek tabii yalnızca teorik bilgi ile faaliyetlerin sürdürülmesi söz konusu değildir. Bu kişiler bilgi donanımının yanı sıra pratikte de bazı uygulama ve programlara hakim olması gerekir. Aksi halde yalnızca “tavsiye veren” kişi olmaktan öteye geçemezler. “Google’yi anlamak, dijital pazarlamayı anlamaktır!”
Dünyanın en çok kullanılan arama motorunu doğru bir şekilde anlamak ve onun tavsiyelerine uymak, tabii ki çok büyük bir yol kat etmenize yardımcı olacaktır. Bundan dolayı dijital pazarlama uzmanlarının bu konuya ayrı bir önem vermesi gerekmektedir. Yalnızca Google mi dersiniz? Hayır. Sosyal medya mecralarından reklam kampanyalarına ve içerik üreticiliğinden internet sitesi tasarlamaya değin birçok farklı spesifik alanı da bulunmaktadır. Dijital pazarlama uzmanları, bunlardan bir veya daha fazlasında deneyimli olan kişilerin aldığı unvandır. Elbette tüm hatlarıyla konulara hakim olan biri, gerçek anlamda bu sıfatı taşıyabilmektedir. Öte yandan, her Instagram hesabı açabilen veya sahte takipçi, trafik ile hesabını/sitesini büyüten(!) kişiler uzman olmaktan ziyade emek sömürücüsüdürler. Aslolan olgu, yapılacak çalışmaların tamamını organik bir şekilde yürütmektir. Peki, bu uzmanların görevleri nelerdir, neler yaparlar? Gelin, incelemelerimize devam edelim.
Dijital Pazarlama Uzmanının Görevleri
Öncelikle iyi bir analiz ve raporlandırma çalışması, her dijital pazarlama uzmanın yapması gereken ‘sorumluluklarının’ başında gelir. Böylece çalışmalara başlamadan evvel ki, çalışma esnasında ve finalindeki tüm süreç ele alınıp, değerlendirilebilir. Bu sayede kampanyanın başarı oranı, markanın büyümesi, elde edilen trafik vb. gibi birçok veriye ulaşılır. Bununla birlikte kesinlikle araştırmayı seven ve kreatif fikirler ile yeni alternatifler üretmelidir.
Diğer taraftan bazı platformları ve yöntemleri de aktif olarak kullanmalı, yönetmeli ve uygulamalıdır. Bunlardan bazıları;
- SEO(Search Engine Optimization-Arama Motoru Optimizasyonu),
- İçerik Üreticiliği,
- Facebook/Facebook Business,
- Google Ads,
- Instagram,
- LinkedIn,
- Pinterest,
- YouTube,
- Grafik Tasarım ve Video Edit araçları,
- İçerik Yönetim Sistemleri(WordPress, Drupal gibi…).
Listelediğim bu maddelerden her birinde ayrı ayrı uzman olmak istemek, ülke turuna çıkmaya benzer. Uzun bir yolculuktan beklentiniz; sabır, istikrar ve zorluklara karşı dayanma gücü olmalıdır. Eh tabi, hepsinde uzman olmak zorunda da değilsiniz. Belirlediğiniz niş bir alanda da kendinizi geliştirip, profesyonel olabilirsiniz. Ancak özellikle SEO, grafik tasarım, içerik yönetim sistemi ve sosyal medya yönetimi konularına ayrı bir ehemmiyet göstermenizi tavsiye edebilirim. Takdir edersiniz ki, küçük-orta-büyük her işletmenin;
– Web Sitesi,
– Sosyal Medya Hesabı
Olmalıdır. Peki, bu web sitesi, ilgili anahtar kelime aramalarında nasıl daha üst sıralarda olacak? SEO ile. Peki, dikkat çekici paylaşımlar nasıl mümkün kılınacak? Görsel anlamda iyi tasarlanmış sosyal medya gönderileri ile. Dolayısıyla bu sektöre giriş yapmayı planlıyorsanız, temelden adım atmanız çok daha doğru bir tercih olacaktır. Bunun için de dijital pazarlama uzmanlığı mesleğinin gereğini yapıp, yerli-yabancı birçok kaynaktan araştırmalar yapmalısınız. Öğrendikçe farkı bizzat deneyimleyeceksiniz. Bu konuda sizleri temin ederim.
Dijital Pazarlama Uzmanı Ne Kadar Kazanır?
Bu soruya net bir cevap vermek pek de mümkün değildir. Çünkü bireysel de çalışıyor olabilirsiniz, bir ajans ile de… Keza sunduğunuz hizmet skalası ve kalitesi de kazanç faktörünü etkileyen önemli etmenlerdendir. Ancak ortalama bir aylık kazanç belirtmek gerekirse, kariyer.net’in verilerine istinaden 5.000 TL dolaylarındadır. Bununla beraber gerçekleştirdiğiniz her kampanya, her proje size deneyim katacağından, profesyonel olma yolunda emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Başarılı işler yapmak, hem sizi sektörünüzde belirli bir yere taşır hem de doğal olarak hizmet fiyatınızı yükseltir.
Burada mühim olan, portföyünüzde mutlu referanslar barındırabilmektir. Bu sayede yeni bir proje için müstakbel müşterinizle görüştüğünüzde, önceden tamamladığınız projelerinizi de belirtebilirsiniz. Böylece “başarı, başarıyı getirir” felsefesine dayanarak yeni işinizi de yüksek ihtimalle kazanmış olursunuz. Peki, daha evvelinde herhangi bir çalışmanız veya projeniz yok mu? Endişelenmeyin. İşe neden kendinizden başlamıyorsunuz? Bireysel markanız için çalışmalara başlayarak hem tecrübe elde edebilir hem de portföyünüzde en sağlam referansı ekleyebilirsiniz. Yani kendinizi.
Dijital Pazarlama Uzmanı Olmanın Avantajları
Birçok farklı sektörle çalışma fırsatı olacağından, her birinden edineceğiniz yeni deneyimler ve bilgiler de olacaktır. Dolayısıyla dalgalar halinde ilerleyen bir bilgi deryasına kapılmanız kuvvetle muhtemeldir. Bunun yanı sıra dijital pazarlama sektörü dinamik bir yapıda olduğundan sürekli araştırma ve günceli takip etmek gereklidir. Kimileri için bu bir dezavantaj gibi görünse de, işini severek yapanlar için gelişimin en değerli anahtarlarından sayılmaktadır. Üstelik yalnızca yerli kaynakları değil, yabancı kaynakları da araştıran kazanan takımda yerini almakta. Yabancı kaynak araştırmaları yaparak daha önceden denenmemiş veya var olan bir yöntemin farklı bir uygulanışı ile harika sonuçlar elde eden birçok projeyi keşfedebilirsiniz. Bunlar size yeni ufukların kapısını aralayacaktır. Kulağa nasıl geliyor? Sizce de harika değil mi? Konu hakkındaki soru, görüş ve düşüncelerinizi yorumlarda yazabilirsiniz. Dijital pazarlama uzmanı olmak sizin için ideal mi?