Merhaba Sevgili Siber Eğitmen okuyucuları. Siber Eğitmen web sitesine hoş geldiniz. Bu içeriğimde framework hakkında bilgi verdim. Kafanızdaki soruların gitmesi dileğiyle. Şimdiden keyifli okumalar dilerim…
Framework Nedir?
İngilizce olan bu kelimenin Türkçe karşılığı çerçeve veya yazılım çatısı demektir. Yazılım geliştiricilerinin kullandığı bir yapı veya çatıdır. Bu yapıda geliştiricilerin daha önceden hazırladığı kütüphaneleri bulunur. Ayrıca bu kütüphanelere daha sonra yenisini ekleyebilirsiniz ve sadece ekleme değil hazır olan kütüphaneyi geliştirebilirsiniz. Kod belgelerinde framework kullanarak işinizi daha hızlı bitirirsiniz. Böylece size zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Günümüzde yazılan projelerin yüzde yetmiş beşinde framework kullanılır. Bunun birincil sebebi ise frameworklerde yazılan kodların daha önce denenmiş ve test edilmiş olmasıdır. Ayrıca üzerinde de değişikliklerin yapılabilir. Kısacası yazması uzun zaman alan karmaşık kodların birkaç kod satırı haline getirir.
Framework Ne İşe Yarar?
Bir önceki başlığımızda Framework’un ne demek olduğundan bahsettik. Şimdi ise ne işe yaradığı hakkında bilgi vermek istiyorum. Framework’ler sağladığı kısa yollarla zamanınızdan tasarruf sağlarsınız. Şunu da belirtmek isterim framework kullanmadan da basit veya modern bir web sitesi veya uygulama vb. yapabilirsiniz. Fakat şunu unutmamak gerekir framework geliştirme sürecini optimize eder ve sürecinizi hızlandıran ve basitleştiren kodu kullanmanıza olanak sağlar. Eğer kullanmazsak kod satırının artması ve unutulması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Biraz kafanızın karıştığını görür gibiyim devamını birkaç örneklendirmelerle açıklamak isterim. Mesela günümüzde birçok alan da kullanıldığı görülmektedir. Framework ile veritabanı (database) bağlantısı, kullanıcı çıkış- girişleri, e-mail atma vb. alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Başka bir örnek vermek gerekirse, örneğin bir web sitesi yaptınız ve veritabanını oluşturmanız gerek. Bunun için birçok koda ihtiyacınız vardır. Fakat Java Framework’unu kullanırsanız kod yığınına gerek kalmaz. Umarım örnekler anlaşılırdır :).
Programlama Dilleri ve Kullandıkları Frameworkler Nelerdir?
Birçok programlama dilinde kullanıldığı için, her dilinde kendine özel framework çeşitleri vardır. Framework’ler yazılımın iskeletini oluşturur.
-
PHP Yazılımı İçin Kullanılan Frameworkler:
- Symfony: İhtiyacınız olan PHP görevlerini seçer. Ayrıca framework’ün tamamını kullanmanızı sağlayan pakettir ve oldukça esnektir. Yerleşik test işlevselliği özelliği vardır. Böylece uygulamanız olması gerektiği gibi çalışır. Dik bir öğrenme eğrisine sahiptir.
- Zend Frameworkü: MVC (Model-View-Controller) framework’üdür. MVC, yazılım geliştiricilerin kullandığı yazılım mimarisidir.
- CodeIgniter: Zengin bir kütüphaneye sahiptir. İş, seyahat ve alışveriş endüstrileri için tasarlanmış en popüler MVC tarzı PHP çerçevesidir.
- Cake PHP: En popüler PHP framework’ lerinden birisidir. Alışveriş, eğlence ve iş sektörlerinde kullanılır.
- Laravel: En yaygın ve popüler olan bu framework 2011’de ortaya çıkmıştır. Ayrıca ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Peki neden bu kadar çok tercih ediliyor? Çünkü kompleks web uygulamalarının güvenli ve hızlı bir şekilde devam etmesini sağlar. Karmaşık olan uygulamaları özelleştirmenizi sağlar. Laravel ile yönlendirme, oturumlar, kimlik doğrulatma gibi işlevleri kolaylaştırarak tasarım ve geliştirme sürecini basitleştirerek hızlandırır. Son olarak geliştirilen bazı web siteleri şunlardır: alison.com, Neighborhood Lender, barchart.com vb.
-
Java Frameworkleri:
- Spring: En çok bilinen Java frameworküdür. Kurumsallarda java uygulamaları, web ürünleri ve mikro hizmetler oluşturur.
- Oracle ADF: Kurumsal uygulamalarda kullanılır.
- Apache Click: Web uygulamalarında kullanılır.
-
JavaScript Frameworkleri:
- Angular: Web üzerinden uygulama oluşturmayı sağlar. Yazı tabanlı ve açık kaynak kodludur. Son zamanların popüler JS frameworküdür. AngularJS ile geliştirilen popüler web siteleri: Netflix, Paypal ve YouTube
- iQuery: Mobil uygulama geliştirmek için kullanılır.
- React: Facebook tarafından tasarlanmıştır. Ayrıca kısa zaman içinde popülerlik kazanmıştır. Sanal bir DOM (Belge Nesne Modeli) kullanımı sunar ve böylece istediğiniz uygulama ile entegrasyonu kolaylıkla sağlanır.
- Vue: 2016 yılında ortaya çıkmıştır. İkili entegrasyon, üst düzey SPA ve Tek Sayfa uygulaması gibi birçok özelliği bünyesinde barındırır. Cross platform için güvenilirdir.
.Net Framework Nedir?
2002 yılında Microsoft tarafından ortaya çıkan yazılım geliştirme platformudur. Windows’da çalışacak olan uygulamalar için tasarlanmıştır. İlk sürümü .Net 1.0 adı verilmiştir. Hem form tabanlı hemde web tabanlı uygulamalar geliştirilir. Ayrıca .Net Framework Visual Basic ve C# gibi farklı programlama dillerini de destekler.
Bu haftaki içeriğimin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım sizin için faydalı ve öğretici bir içerik olmuştur. Sorularınızı yorum kısmına yazabilirsiniz. Yazılım dolu günlere ✨.
Diğer içeriklerim için Bükiye BARAK sayfasını takip edebilirsiniz.
Siber Eğitmen Youtube Sayfası ⇒ YouTube
Siber Eğitmen İnstagram Sayfası ⇒İnstagram
Uzun zamandır yazılarınızı takip eden biri olarak çok beğendim bu yazınızı. Kendi ilgi alanım ama olmasaydı bile çok beğenirdim. Gayet açık anlaşılır ve faydalı bir yazı olmuş. Başarılar??Yazılım dolu günlere ?
Bükiye Barak hanım , elleriniz dert görmesin .