Yazılım

Geçmişten Günümüze Yapay Zeka #2

Geçmişten Günümüze Yapay Zeka adlı serimizin ikinci yazısına hoş geldiniz. Bu yazım yapay zeka hakkında yazacağım üçüncü yazım olacak. Bir önceki yazıları okumayanlar için buraya linklerini bırakıyorum.

Bir önceki yazımda yapay zekanın 2000 yılına kadar olan gelişmelerinden bahsetmiştim. Bu yazımda ise 2000 yılından sonraki gelişmeleri sizlere aktarmaya çalışacağım. Keyifli okumalar dilerim…

2000’ler Sonrası Yapay Zeka

2000’li yıllara kadar yapay zeka oldukça ilerleme kaydetmiştir. En son 1997 yılında DeepBlue isimli bilgisayarın ilk kez dünya satranç şampiyonunu olan Garry Kasparov’u yenmesi yapay zekanın daha fazla yol kat edeceğinin bir göstergesiydi.

2001 yılında yapay zeka alanında sahneye rus araştırmacılar tarafından geliştirilen bir sohbet robotu olan Eugene Goostman çıkmıştır. Bu sohbet robotu tam olarak kendisini 2014 yılında Turing yapay zeka testini geçerek ispatlamıştır.

gecmisten-gunumuze-yaoay-zeka,

2002 yılında tanıtılan ROOMBA isimli elektrikli süpürge yapay zekanın artık günlük hayatımızın bir parçası olacağına dair güzel bir örnektir. Roomba, bir dizi otonom robotik elektrikli süpürgedir. Eylül 2002’de tanıtılan, bir evin zemin alanında gezinmelerini sağlayan bir dizi sensöre sahiptirler. Bu sensörler, engellerin, özellikle zemindeki kirli noktaların ve dik düşüşlerin (örneğin, merdivenlerden düşmekten kaçınmak için) varlığını algılayabilir.

roomba,

2006 yılında günümüzde de kendini bu alanda fazlasıyla ispatlamış, 100’den fazla dili destekleyen ve kendisine ait yapay zeka, büyük veri teknolojileri destekli çözümleriyle, herkesin kullanmış olduğu “Google Çeviri” hayatımıza girmeye başlamıştır. Yapay zekanın insanlığa katkısının en yaygın olduğu bir hizmettir.

2010 yılına girdiğimiz de Apple’ın geliştirdiği akıllı asistan olan Siri Apple cihazlarının işletim sisteminin bir parçası olarak kullanılmaya başlamıştır. Siri birçok kaynağı kullanarak kullanıcılara özel bir deneyim sunmaktadır. Geliştirilmesine 2008 yılında başlanılan ve 2015’ten beri de yaygın olarak kullanılmaktadır.

apple-siri

2011 yılında IBM Watson, Amerika da düzenlenen Quiz Show Jeopardy’de ilk defa karmaşık soruları ve bilmeceleri cevaplandırarak, iki büyük Jeopardy şampiyonuna karşı büyük bir başarı kazanmıştır.

2012 yılında Google tarafından geliştirilmiş yapay zeka destekli kişisel asistan olan GoogleNow tanıtılmıştır. Büyük Veri ve Teknolojileri artık olgunlaşmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır.

Amazon 2015 yılında Amzon Echo ve Alexa gibi yapay zeka temelli sanal asistanlara geliştirmeye başlamıştır.

Echo, Amazon Lab126 tarafından geliştirilen akıllı bir hoparlör  iken, sesli etkileşim, müzik çalma, yapılacaklar listesi oluşturma gibi gerçek zamanlı bilgileri aktarmaktadır.

Alexa ise ev otomasyon sistemi olarak kendisine bağlanan birçok akıllı cihazı kontrol ederek, yeteneklerini üçüncü tarafların desteğiyle geliştirmekte ve kullanıma sunmaktadır.

amazon-echo-alexa,

Bu gelişmelerle beraber artık yapay zeka belli bir olgunluğa gelmiştir. Bu olgunluğa ulaştıktan sonra yapay zeka alanında birçok gelişme olmuştur. Yıllara göre gelişmeler şu şekilde dir.

2017

  • Açıklanabilir Yapay Zeka” (XAI) çalışmaları artık gündemdedir.
  • Google ALPHAGO dünya GO şampiyonunu yenmiştir.
  • Microsoft TAY piyasaya çıkmıştır.  Microsoft Corporation tarafından 23 Mart 2016’da Twitter aracılığıyla piyasaya sürülen bir yapay zeka sohbet botuydu. (Kaynak)

2018

  • Avrupa Birliği “Yapay Zeka Etik Kılavuzu” yayımlamıştır.
  • Zeki robot ERICA, Japonya’da haber spikeri olmuştur.
  • Çinli Erkek Robot Sunucu, Dünya İnternet Konferansı’nda açılış konuşması yapmıştır.

haber-spikeri-yapay-zeka,

2019

  • Çinli Kadın Robot TV Haber Sunucusu göreve başladı.
  • GAN ağlar (StyleGAN2) ile dünyada var olmayan kişi yüzleri geliştirilmiştir.
  • Mahremiyet Korumalı Federe Öğrenme çözümü ilk kez tanıtılmıştır.
  • Ülkemizde ilk kez Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü açılmıştır.

2020

  • Intel Yapay Zeka çipini kullanıma sunmuş ve özellikle de Medikal Resimlerde Federe Öğrenme çözümlerini tanıtmıştır.
  • NVIDIA Clara Federe Öğrenme çözümü tanıtmıştır.
  • Gazi Üniversitesi MF Bilgisayar Mühendisliği Bölümü altında “Büyük Veri Analitiği, Güvenliği ve Mahremiyeti ABD (İngilizce) Programı” ilk kez açılmıştır.

Evet yapay zekanın bugüne kadar güzel bir şekilde evrimleşerek, büyük bir yol kat ettiğini görmüş olduk. Yapay zekanın asıl amacına ulaşması için çok daha fazla yol kat etmesi gerekmektedir. Bu yazımı daha fazla uzatmadan burada sonlandırmak istiyorum. Yapay zeka hakkında içeriklerim gelmeye devam edecektir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın…

KAYNAKÇA

  1. https://www.researchgate.net/publication/346624532_Yapay_Zeka_ve_Buyuk_Veri_Teknolojiler_Yaklasimlar_ve_Uygulamalar
  2. https://tr.wikipedia.org/

Diğere yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz!!!

Siber Eğitmen Sosyal Medya Hesapları

Youtube

Instagram

 

Siber Eğitmen Osman GÜNEŞ

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı