Siber Güvenlik

Günlük Hayatta Siber Güvenlik #2

“ Günlük Hayatta Siber Güvenlik ” serimizin ikinci yazısına hoş geldiniz. Bir önceki yazımızda parola güvenliğinden ayrıntılı olarak bahsetmiştik. Diğer yazının devamı olarak, kişisel güvenliğimiz için alabileceğimiz diğer tedbirleri anlatmaya çalışacağım.

Başımızın Tacı(Belası) Linkler 

Yine günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız, masum görünen ama bir o kadar da tehlikeli olan linkler var. Linkler, bir yandan bizlere kolaylıklar sağlar ama bir yandan da çok tehlikeli olabilirler.

Tanıdığınız veya tanımadığınız kişilerden gelen linklere karşı temkinli olmalısınız. Tanımadığınız kişilerden gelen linkleri, kesinlikle kontrol etmeden hemen tıklamamalıyız.

Burada tanıdığımız kişilerden gelen linklere karşıda dikkatli olmalıyız çünkü o kişinin telefonu veya hesabı başkaları tarafından ele geçirilmiş olabilir. Onun sizde olan güvenini kullanarak sizi kandırabilirler. Bu yüzden tanıdıklarınızdan gelen şüphelendiğiniz mesaj veya linkler olursa, hemen o kişiyi sesli olarak arayıp sormalısınız.

Çekiliş, ödül kazandınız vs. içerikli mesajlar ile gelen linklere karşı dikkatli olunuz. Geçenlerde en yakın arkadaşlarımdan birisi bana bir çekiliş linki atmıştı. Linke baktım acayip bir şey. Linke tıklamadan kopyalayıp Virus Total adlı web sitede kontrol ettirdim ve aşağıdaki senaryo ile karşılaştım.

günlük-hayatta-siber-güvenlik,

 

Burada kırmızı ile belirtilmiş kelimelerin hepsi birer kötü yazılım(virüs). Linke tıklasaydım Allah bilir neler olacaktı.

Virus Total: Şüphelendiğiniz bir dosyayı veya linki yükleyip, bünyesinde barındırdığı birçok anti-virüs programı ile tarayıp, size sonuçlarını veren ücretsiz bir online servistir.

Masum Görünen Uygulamalara Dikkat

Gelelim telefonlarımızın da ömrünü yiyen bu uygulamalara.

Yine çevremde sıkça duyduğum, yok Instagram da görünmeyen profilleri gösteriyor, yok bilmem takipçi kazandırıyor bu uygulama. Evet doğru kazandırıyor, gizli profili de gösteriyor ama kullandıktan bir gün sonra giriyorsun Instagram’a, aa şifre yanlış. Geçmiş olsun hesabın çalındı.

Bu arada bazı uygulamalar bu dediklerini doğru bir şekilde yapar, hesabını da çalmaz. Ama arka tarafta senin verilerini toplayıp satar.

Daha geçenlerde, yani 10 Ekim 2022’de bir haber yayınlanmış. 1 milyondan fazla  “Sahte” WhatsApp hesabı çalınmış. Kaynak(https://www.aksam.com.tr/trend/1-milyondan-fazla-kisinin-hesabi-calindi-sahte-whatsapp-tehlikesine-dikkat/haber-1310240)

Nedir Bu Sahte WhatsApp?

Normal WhatsApp uygulamasının tüm özelliklerini içeriyor, bunun yanında son görülmesini göremediğiniz kişilerin son görülme saatlerini görebiliyorsunuz, karşı tarafın sildiği bir mesajı, silinmemiş gibi görebiliyorsun vb. birçok güvenlik zafiyeti içeriyor.

whatsapp,

Bir de APK olan uygulamalar var. Hiçbir uygulama sitesinde(PlayStore, APPStore vb.) bulunmayan, tarayıcı aracılığı ile indirilen, kaynağı belli olmayan, oyunlar, filimler ve diziler barındıran uygulamalar. Bu uygulamaların güvenlik tehlikesi olmasının yanında, telefonunuzun kaynaklarını da (Ram, hafıza vs.) tüketip, cihazınızın ömrünü kısaltması gibi bir özellikleri de.

Bunun gibi uygulamaları kullanan kişilere böyle güvenlik tehlikelerinin olduğunu anlatıyorum. Bana dedikleri şey şu; “Ben cumhurbaşkanı mıyım? Başbakan mıyım?” 🙂

Arkadaşlar cumhurbaşkanının veya başbakanın verileri onlar için ne kadar önemli ise, sizin verilerinizin de sizin için o kadar önemli olması gerekiyor. Unutmayın verileriniz(bilgileriniz) sizin mahremiyetinizdir.

Beleş Wifi Bağlantılarına Dikkat

Kafelerde, otobüslerde vb. birçok yerde ücretsiz wifi imkanı sunuluyor. Peki bu wifi bağlantıları ne kadar güvenli? Hiç düşündünüz mü?

Bu hizmeti sağlayanlar wifi bağlantılarını korumak için önlemler alabilirler ama bunu için bir miktar para harcamaları gerekir. Ee Adamlar zaten bedava internet veriyorlar. Sizce bunun yanında koruması için de para harcarlar mı? bence birçok yer böyle bir güvenliğin olduğunu bile bilmiyordur.

wifi,

O yüzden onların sizi düşünmesini beklemeyin, sizin kendinizi düşünün. Ücretsiz wifi bağlantısını sizinle birlikte kullanan kötü niyetli bir kişi, çeşitli araçlar kullanarak sizin ağınızı dinleyebilir(yani sizin o bağlantı ile neler yaptığınızı görebilir). Hatta girdiğiniz bazı hesapların şifrelerine dahi ulaşabilirler.

Bunları düşünerekten önemli işlemlerinizi (banka, önemli mesajlaşmalar vb.) bu bağlantı üzerinden yapmamanızı tavsiye ederim. Veya çok acilse VPN kullanarak yapın. VPN sizin ağınızı şifreli olarak yayınlar ama hiçbir sistemin %100 güvenli olmadığını da unutmayın.

Bu konularla ilgili güzel bir video seti buraya bırakıyorum. Kaçırdığım veya anlatmadığım şeyleri bu videolarda bulabilirsiniz.

Bu iki yazımda sizlere siber farkındalık hakkında bildiğim önemli şeyleri anlattım. Bunlar gibi alınacak başka önemli tedbirlerde var, onları da kendiniz için araştırabilirsiniz. Ve bu konularda konuşmak isterseniz, yorumlar kısmında konuşabiliriz.

Bu serinin son bir yazısı kaldı, ona da buradan (Günlük Hayatta Siber Güvenlik #3) ulaşabilirsiniz.

Diğere yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz!!!

Siber Eğitmen Sosyal Medya Hesapları

Youtube

Instagram

Siber Eğitmen Osman GÜNEŞ

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı