HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar ?
İnternet üzerinden yaptığımız çoğu aramalarda web sitelerin URL’ sinde karşımıza çıkan HTTP ve HTTPS protokolü nedir ve bunlar arasında ne gibi farklar vardır ? , gibi aklınıza takılan sorularınız varsa gelin beraber cevabına bakalım.
HTTP Nedir ?
HTTP ( Hyper Text Transfer Protocol ) uygulama katmanında bulunan bir iletişim protokolüdür. Bu protokol sunucu ile kullanıcı arasında iletişimi sağlarken paylaşılan veriyi herhangi bir şifreleme işlemi yapmadan açık metin şeklinde gerçekleştirir. Bu da dışarıdan 3. şahısların verilerinize kolayca erişmesine neden olur. Kısaca http:// ile başlayan bir web sitesine bilgi paylaşımı yapmadan önce güvenlik olarak tehditlere açık olduğunu bilip , dikkat etmeniz de fayda var.
Http ’nin arka planda işleyiş şeklini basit bir örnekleme ile kafamızda canlandırmaya çalışalım. İstemci yani bizler gitmek istediğimiz adresin URL ‘sini arama motorumuza yazarak bilgisayarımızdan (istemci ), sunucumuza 80 portu ile http isteği yollamış oluyoruz. Http sunucusu gelen bu istek (request) mesajını alır ve http yanıtını (response) istenilen dokümanlar ile birlikte bilgisayarımıza iletir . Kullanıcılar yani bizler bu sayede gitmek istediğimiz adrese ulaşmış oluruz. Fakat bazen, bazı durumlar da karşımıza farklı şekilde http cevap durum kodları çıkabilir bunlar arasında en sık rastlananlara ise kısaca göz atalım.
- 200 OK -> İstek başarılı bir şekilde alınıp ,cevabı başarılı şekilde gönderilmiştir.
- 301 MOVED PERMANENTLY -> istenilen doküman yer değiştirdiğini belirtir ve konuma yönlendirir.
- 400 BAD REQUEST -> İstek mesajının servis sağlayıcı tarafından anlaşılmadığını belirtir.
- 403 FORBİDDEN -> Dokümanı görüntüleme izninizin olmadığını belirtir.
- 404 NOT FOUND -> istenilen dokümanın bu servis sağlayıcı da bulunamadığını belirtir.
- 505 HTTP VERSİON NOT SUPPORTED -> Http versiyonu desteklemiyor.
URL: Bir web sitesinin link bağlantısı için kullanılır.
HTTPS Nedir ?
Bu protokolünün çalışması , http’nin aksine bilgileri asimetrik şifreleme yöntemi ile işleme alır. HTTPS ‘e bunu sağlayan ise SSL sertifikasına sahip olmasıdır. Genellikle bankalar , online alışveriş yapılan e-ticaret siteleri gibi güvenilir olması gereken web siteleri SSL sertifikası almış ve kullanıcı bilgilerini şifreleyen Https protokolünü tercih eder. Bu sebeple bizler de tehditlere karşı önlem almak adına online alışveriş yaparken veya bilgilerimizi paylaşırken web sitelerin https:// protokolünü kullandığına dikkat etmemiz gerektiğinin , verilerimizin güvenliği için önem taşıdığını unutmamalıyız.
HTTP ve HTTPS Arasındaki Farklar Nelerdir ?
-HTTP protokolü açık bir şekilde iletişim kurarken , HTTPS iletişimi asimetrik şifreleme yapar. Bu sebeple https daha güvenilirdir.
-HTTP nin çalıştığı port 80 dir. HTTPS ise 443 portun da çalışır.
-HTTPS SSL sertifikasına sahiptir , fakat http sahip değildir .
-HTTPS güvenilir olduğundan kullanıcı tarafından daha çok tercih edilir . Bu da aramalarda http ‘ye göre daha üst sıralarda yer almasını sağlar.
Sizlere kısaca kavramları açıklamaya çalıştım . Umarım yeterince bilgilendirici olmuştur…