KEYLOGGER NEDİR? NE İŞE YARAR?
Teknolojinin en kötü yanlarından biri olan virüslerle ne yazık ki sıklıkla karşılaşabilmekteyiz. Virüsler birden fazla türde olup farklı görevlere hizmet eder. Hatta bazen farkında olmadan bizde karşımızdaki kötü niyetli kişilere bu konuda yardımcı oluruz. Üstelik bunun için sadece tuşlara basmamız yeterlidir. Bugün sizlere bu duruma sebep olan, güvenlik amacıyla da kullanılabilen fakat kötü niyetli kullanıldığında çok zararlı olan “keylogger’lardan” bahsedeceğim.
KEYLOGGER NEDİR? NE İŞE YARAR?
Keylogger ya da diğer bir deyişle “klavye dinleme sistemi” hakkında kısa bir tanım yapmak gerekirse, klavyeden alınan bütün girdileri kaydeden bir çeşit casus yazılımdır diyebiliriz. Keylogger’ın sahip olduğu temel özellik bilgisayarla yaptığımız tüm tuş vuruşlarını kaydedebilmesidir. Buradan da anlaşılacağı üzere keylogger’lar oldukça tehlikelidir çünkü karşımızdaki kötü niyetli kişi, bilgisayar üzerinden yazdığımız parola, özel mesajlar, banka bilgileri vs. tüm verilerimizi, kullanıcı farkına varmadan kaydeder. Bunların yanısıra bazı keylogger’lar ekran görüntüsüne de ulaşabilmektedir. Bu sayede klavyenizin hareketlerini izlemenin yanısıra ekran kaydı da alabildiği için şifrelerinizin hangi hesabınıza ait olduğunu daha kolay şekilde görür ve bu sizi daha açık bir hedef haline getirir. Karşınızdaki kişi bilgilerinizi satabilir, size şantaj yapabilir veya sizin kimliğinizi sizden izinsiz illegal sitelerde kullanabilir.
Keylogger’lar fark edilmemek adına genel olarak kendilerini klavye ve işletim sistemi arasında konumlandırır. Keylogger’lar, girdiğimiz bir siteden veya spam şeklindeki mesajlarla yüklenebileceği gibi doğrudan bilgisayar sistemine de yüklenebilir. Genelde en büyük tehdit mesajlardan kaynaklıdır. Masum görünen bir fotoğraf, metin belgesi veya dosya bile içerisinde keylogger barındırabilmektedir.
Keyloggerlar sadece yazılımla değil donanımla da çalışmaktadır. Donanımla çalışan keylogger’lar, klavye ve bilgisayar arasına yerleştirilen küçük bir aygıt şeklindedir. Bu tarz keylogger’lar kolay fark edilmektedir. Yazılımla çalışan keylogger’lar ise sisteme yüklenmesiyle aktif hale gelir.
Keylogger’lar her zaman kötü amaçlar için kullanılmazlar. Sistem yöneticinin bilgisi dahilinde sistem güvenliği vb. şeyleri korumak içinde kullanılırlar. Örneğin, güvenlik amaçlı keylogger’lar genellikle ebeveynler tarafından çocuklarının internet ortamında neler yaptığını takip edebilmek için kullanılır.
İyi Bir Keylogger’ın Sahip Olması Gereken Özellikler
- Programın gizli çalışması.
- Algılanabilen karakter zenginliği.
- Kaydedilen verilerin e-posta yoluyla gönderilebilmesi.
- Programın uzaktan çalışabilmesi.
Keylogger Bulaştığını Nasıl Anlarım?
Bunu anlamak maalesef ki kolay değildir çünkü bu yazılımın en bilinen özelliklerinden biri gizli çalışmasıdır. Kişinin bu konularda bilgili olması gerekir. Fakat bazı ipuçları bu konuda kişiye yardımcı olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi, internette gezinirken bilgisayarınızın performans düşüklüğü yaşaması yani yavaşlamasıdır.
Bir diğeri ise yazı yazarken bastığınız tuşların ekrana gelmemesi veya geç gelmesidir. Ayrıca açmaya çalıştığınız internet sayfasının açılmaması da bilgisayarınızda keylogger olduğunun habercisi olabilmektedir.
Keylogger’lardan Nasıl Korunabilirim?
- Güncel bir antivirüs programı kullanmak.
- Bilgisayar güvenlik duvarını açmak.
- İşletim sistemini ve tüm yazılımlarınızı güncelleyerek güncel tutmak.
- Bankacılık gibi önemli işlerinizi güvenilir bilgisayarlardan yapmak.
- Açtığınız eklentilere dikkat etmek.
Keylogger’ı bilgisayardan silmek için iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biri, programla silmek diğeri ise format atmaktır.
Yazımın faydalı olmuş olması dileğiyle hepinize iyi günler dilerim. Sorularınız veya eklemek istediklerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.