Kinoma Nedir?
Nesnelerin internetinin etkin bir şekilde kullanılması için 2 farklı branşta başarının sağlanması gerekir. Bunlar; yazılım ve donanım tarafıdır. Yazılım sayesinde cihazların birbiri ile arka planda konuşması yani veri alışverişinin yapılması sağlanır. Keza analiz, takip ve denetim gibi hususların gerçekleşmesi için de yazılıma ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bunlara ortam hazırlayan ise donanım parçalarıdır. Bu iki olgudan biri eksik kalırsa IoT’den söz etmek pek de mümkün değildir. Kinoma, açık kaynaklı bir tasarım mühendislik topluluğudur. Sonrasında ‘Marvell Technology Group’ tarafından satın alınmıştır. Kinoma’nın amaçları doğrultusunda hizmet ve ürünler geliştirdikleri aşikar bir gerçektir. Peki, Kinoma nedir? Detaylarını bu içeriğimizde keşfedeceksiniz. Öyleyse hemen başlayalım.
Kinoma Nedir?
Gömülü sistem yazılımları, IoT çözümleri ve donanım kitleri sunmaktadır. Ayrıca çoklu platformlara yönelik ECMAScript yığını da sağlamaktadır. Bu sayede işletim sistemleri fark etmeksizin geliştirdikleri ürünleri herkesin kullanımına sunabilmektedir. Özellikle donanım tarafında Kinoma Create kiti, nesnelerin internetinin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuştur.
Kinoma grubu, kuruluşunun başlangıç yıllarında medya oynatıcıları geliştirip, piyasaya sürmüştür. Bu ürün grubu, Palm OS Treo serisidir. 2008 yılında kitlesel fonlama sitesi olan “Indiegogo” tarafından büyük bir bağış toplamıştır. Öyle ki Kinoma, totalde 26 ülkeden bağış toplayarak, fon beklentilerinin %500 üzerinde bir maddiyata sahip olmuşlardır. Böylece ürettikleri prototiplerin ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunu fark eden grup, hızla yeni projelere yönelmiştir. Akabinde IoT tarafında farklı ürünler de üreterek skalasını yükseltti.
Kinoma Create Nedir?
Aslında Kinoma Create, tam anlamıyla inovasyonu benimsemiştir. Öyle ki donanım yazılımlarından(firmware) ziyade uygulamaların önemli olduğunu her seferinde vurgulamıştır. Sürücüler, sabit yazılım ve dosya sistemlerini arka planda bırakarak daha efektif kullanılması konusunda yeniliklere gitmiştir. Bunların yerine donanım pinlerini yapılandırma, dosyaları yönetme keza görüntüleme, ağ hizmetlerini tarama ve uygulamaları yükleme gibi daha erişime açık hale getirmektedir.
Kinoma Create donanımı, yeşil ve beyaz renklerden oluşan bir kasaya sahiptir. Böylece projenin içerisindeki ekipman ve modüllerin korunumunu sağlar. Örnek vermek gerekirse Raspberry Pi bilgisayarı gibi açık devre yapısına sahip değildir. Bu şekilde üretime geçilmesinin altında yatan sebep ise, tüketici ürünü odaklı bir proje sunmak istemelerinden kaynaklanıyor. Çünkü emsallerini analiz ettiklerinde ortaya çıkan proje/ürünlerin sanki yalnızca “geliştiriciler” için üretilmiş hissiyatı oluşturduklarından yakınıyorlar. HTTP, HTTPS, WebSockets, CoAP, MQTT, diğer cihazlar ve bulut teknolojileri ile veri iletişiminde kullanılabilmektedir. Özet ile Kinoma Create, yalnızca geliştiriciler için son kullanıcıyı da ayrıca düşünerek geliştirmeler yapmaktadır. Buna istinaden tüketici de kendi projelerini geliştirebilmektedir. Öyle ki birçok projede bu anlamda Kinoma Create ile geliştirilmiştir. Bunlardan bazıları;
- Konum tabanlı hatırlatma sistemleri(ev için),
- Görme engelli kullanıcılara cihazların açık veya kapalı ise bunun bilgisini vermesi, söylemesi,
- Eller serbest modunda tanımlama,
- Tarif düzenleyici(ses tanıma ile).
Şeklindedir. Dolayısıyla Kinoma, IoT teknolojilerinde aktif bir göreve sahiptir ve bu teknolojinin gelişmesinde büyük katkıları vardır.
Siz de konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından belirtebilirsiniz.