Siber Güvenlik

Malware(Malicious Software) Nedir?

İngilizce olarak Malicious Software kelimelerinden türemiş olan malware kötü amaçlı bir yazılımdır. Bu yazımızda malware nedir, nelere sebep olur, nasıl bulaşır, nasıl önlenir, nasıl temizlenir ve malware ile virüs arasındaki fark  ve malware türleri nelerdir? gibi soruları bu yazımızda açıklayacağım. Öncelikle malware nedir ona bakalım.

malware özellikler,

 

Malware nedir ? 

Malware(Malicious Software) Türkçede kötü amaçlı yazılım ya da zararlı yazılım olarak geçiyor. Malwarekullanıcıları  olumsuz şekilde etkileyen virüs, Truva atı, BackdoorAdwareWorm(solucan) vb. pek çok farklı kötü amaçla hazırlanmış olan yazılım programlarıdır. 

 Malware nelere sebep olur ? 

  • Bilgisayar yavaşlar
  • Donma
  • İstenmeyen İnternet siteleri açılır.
  • İstemediğiniz reklamlar açılır
  • Bilgileriniz çalınabilir (şifreleriniz, kullanıcı adlarınız vs.)
  • Bazı durumlarda bilgisayarınız bot görevi görerek başkaları tarafından kullanılabilir. 

Ayrıca zararlı yazılım her şey düzgün çalışırken bile siz fark etmeden etkin olabilir. 

Siz fark etmeden bilgilerinize erişmiş olabilir ya da başka sistemlere bulaşmak için sizin sisteminizi kullanabilir. Bilgisayarınızı bot görevi görerek uzaktan kontrol edilebilir. Uzaktan bilgisayara erişen kişiler ( iyi niyetli kişiler zaten böyle böyle birşey yapmaz.) sizin bilgisayarınız üzerinden devletlere veya kurumlara siber saldırı yapabilir. Yani siz fark etmeden siber suça karışmış olabilirsiniz. 

Malware Nasıl Bulaşır ? 

Kötü amaçlı olarak kullanılan uygulamaların içersinde gelerek bilgisayara bulaşır.Gizlenerek geldiği için ilk başta fark edilmez. 

  • Kötü amaçlı uygulamalardan 
  • Yasal olmayan içerik barındıran siteler 
  • İndirme siteleri üzerinden 
  • USB belleklerde bulunan viruslerde yayılma aracı olarak kullanılmakta 
  • Ücretsiz olarak tanımlanmış yazılımların kullanılması da riskli olabilir. 

Bu nedenle internet üzerinden yaptığınız şeylere dikkat ediniz. 

malware türleri,

 

Malware nasıl önlenir ve temizlenir ? 

Bilgisayarınızda sürekli olarak güncel bir anti-virüs programı bulundurmanız gerekir. Aynı zamanda gerekli olması durumunda anti-malware çalıştırılabilir.Anti-virus ve anti-malware beraber çalışabilir.Temizlek için az öncede belirttiğimiz gibi ücretli ücretsiz programları kullanılabilir. 

Malware ve virüs arasındaki fark ? 

Virüslerde malware grubuna dahil olduğu için aralarında pek fark yoktur.Sonuçta ikiside zararlı yazılımlardır. 

Malware türleri nelerdir ? 

  • Fidye Yazılımı (Ransomware) :

Fidye yazılımı dosyaları kilitler ve kilidi açıp dosyalara erişebilmeniz için fidye ödemenizi talep eder. Virüs bulaştığı andan itibaren dosyaları silmeye başlayabilir ve ödeme yapmanız için size baskı yapılabilir. Bu yazılımın bilgisayara bulaşmasının en yaygın yollarından biri ise kimlik avıdır. Kimlik avı , e-postayı bir silah(araç) olarak kullanır, kendini normal bir e-posta olarak gizler ve kullanıcıyı e-posta’  veya eki açması için kandırır.  

  • Truva Atı (trojan) :

Sisteme girip belirli bir süre sonra saldırmak için kendisini güvenilir bir program veya uygulama olarak gizler. 

  • Solucanlar (Worms) :

Solucanlar çoğalmak veya yayılmak için bilgisayar ağını kullanan bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Kendi başına çoğalabilir ve virüslerin aksine bilgisayara ve tüm ağa hızla yayılmak için insan eylemine ihtiyaç duymazlar. Genellikle bir güvenlik açığı yoluyla bir bilgisayara girer. 

  • Bot : 

Otomatik bir bilgisayar programı olarak çalışan ve bir veya birden fazla dış kaynak tarafından kontrol edilebilen zararlı bir yazılım türüdür. Bir bot veya botnet saldırısı yapabilmek için saldırgan genellikle virüs veya diğer zararlı yazılımları kullanarak bir bilgisayara erişim kazanır.  

  • Rootkit:

Kullanıcılar ve güvenlik yazılımı programları tarafından tespit edilmeden bir bilgisayara uzaktan erişebilmek ve  kontrol etmek için tasarlanmış zararlı bir yazılım  türüdür. Siber suçlular rootkit’leri kullanarak bilgi çalabilir, yapılandırmaları değiştirebilir, yazılımı değiştirebilir ve daha fazla kötü amaçlı yazılım yükleyebilir. Bilgisayara kimlik avı yoluyla ya da bir güvenlik açığı bularak bilgisayara girebilir. Kaldırılması ise zordur.  

  • Casus Yazılım (Spyware) :

Bu yazılım ıse  tarayıcı geçmişinizden tutunda, veri toplamaya kadar kullanıcı faaliyetlerini izler. Genellikle güvenlik ayarlarınızı değiştirebilir, ağ bağlantılarına müdahale edebilir ve çeşitli ek yetenekleri de vardır. Bilgisayara zararlı yazılımlar yoluyla örneğin virüs, Truva atı gibi veya kendisini güvenilir programlarla bir araya getirir.  

  • Virüs

Bu yazılım türü kendisini bir programa veya uygulamaya ekleyebilir. Bilgisayardan bilgisayara ve tüm ağ üzerinden geçirilebilen bir yazılım türüdür. Virüsün calışması için bir kez bağlanması yeterlidir. Daha sonra program her açıldığında virüs çalışır ve diğer programlara, belgelere bulaşabilir.  

  • Reklam Destekli Yazılım (Adware) :

Kullanıcıyı istemediği, kötü niyetli reklamlara maruz bırakmaya çalışan reklam yazılımıdır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı