“The only life worth living is the one to which we are awake.”
“Yaşamaya değer tek hayat, uyanık olduğumuz hayattır.”
Yazıma hayat hakkında güzel bir söz ile başlamak istedim. Bu sözün diğer sözlere göre farklı bir özelliği var. Yukarıda okumuş olduğunuz söz bir yapay zeka tarafından yazıldı.
Evet yanlış duymadınız bu sözün yazarı bir yapay zeka. Bu yapay zeka şair olmanın yanında tasarımcı, yazılımcı ve iyi bir tiyatro sanatçısı da olabiliyor.
Nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyim. O zaman sizleri çok fazla merakta bırakmadan bu etkileyici ve bir o kadar ilginç olan yapay zekayı tanımaya başlayalım.
İlginç yapay zeka örnekleri hakkında bilgi sahibi olacağımız Örneklerle Yapay Zeka serimize hoş geldiniz. Keyifli okumlar dilerim…
GPT-3 Nedir?
İlk olarak tanımına isminden başlayalım. GPT-3’ün açılımı “Generative Pre-trained Transformer 3” yani Türkçe karşılığı ile “Üretken Önceden Eğitilmiş Transformatör (Dönüştürücü) 3” anlamına gelmektedir.
OpenAI tarafından geliştirilmiş, daha önceden eğitilmiş algoritmalar kullanarak metinler yazabilen GPT adlı yapay zekanın 3. versiyonudur (GPT, GPT-2 ve GPT-3 ). Beta test sürümü Temmuz 2020’de yayınlamıştır.
GPT-3, insan tarafından yazılmış cümleler, paragraflar, makaleler, kısa öyküler, diyaloglar, şarkı sözleri ve daha pek çok şeyden pratik olarak ayırt edilemez özelliğine sahip insan benzeri metinler oluşturmak için makine öğrenimi, doğal dil işleme, derin öğrenme gibi sistemlerin bir arada kullanılması ile oluşturulan bir dil modelidir.
Google arama çubuğunda kullanılan, otomatik tamamlama özelliğine benzer bir yapıya sahiptir. Kısacası insan dillerini taklit edebilen en gelişmiş yapay zeka modelidir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi; temel de arama çubuklarında kullanılan, otomatik tamamlama özelliğinden farklı olmayan bir model. Cümlenin başını verdiğimizde onu analiz edip cümlenin sonunun nasıl olacağını kestiriyor. Ancak bu çok basit bir tanım.
GPT-3 bir dil tahmin modelidir demiştik. Bu, bir dil parçasını (bir girdiyi) almak ve onu, kullanıcı için en faydalı sonraki dil parçası olduğunu tahmin ettiği şeye dönüştürmek için tasarlanmış algoritmik bir yapı olduğu anlamına gelmektedir.
Bu yapay zeka sisteminde, beynimizde benzeri olan bağlantılar vardır. Bu bağlantılara hiper parametre deniliyor. GPT-3’teki bu parametre sayısı 175 milyardır.
GPT-3 eğitmek için Wikipedia’nın 23 katı kadar bilgi kullanılmıştır. Geliştiricileri tarafından seçilen metinler ve internette toplanan yaklaşık 570 GB’lık metin verisi ile eğitilmiştir. Çok fazla metin verisi ile beslenen GPT-3, kendisine sorulan soruları en mantıklı şekilde cevaplandırmak için kurulan bir yapay zeka sistemidir.
GPT-3 Neler Yapabilir?
Bu şair dediğimiz yapay zekanın elinden birçok iş gelmekte.
Blog yazıları yazabiliyor
“Daha üretken olmak istiyorsak, belki de üretkenliğe daha az odaklanmalıyız. Gerçek şu ki, üretkenliği “hackleyemezsiniz”, bu şekilde çalışmaz. Çıktıyı artırmanın gerçek sırrı, dikkatimizi görevin kendisine odaklamaktır.
İnsanca mümkün olduğu kadar üretken olmaya çalışarak yıllarımı harcadıktan sonra bulduğum şey bu. Çevrimiçi gördüğünüz ipuçları yardımcı olabilir, ancak daha çok koltuk değneğidir. Bunlar harici yardımcılardır, oysa gerçek üretkenlik içeriden gelir.
Kariyerime bir prodüksiyon şirketinde çalışarak başladım. Popüler sanatçılar için müzik videoları hazırladık. Tiyatro yapımında hep bestecilerle çalışmak istemişimdir ama bunda hiç para yoktu. Daha çok zevk aldığım şeylerden uzaklaştım çünkü o kadar popüler değildi.”
Bu blog yazısından aldığım yukarıdaki alıntı, GPT-3 tarafından yazılan blog yazılarının sadece birisi. Bu blog sayfasında bulunan yazıların hepsi GPT-3 tarafından yazılıyor.
Hatta şöyle ilginç bir olayda yaşanmış. Bir öğrenci bu yapay zeka modelini kullanarak oluşturduğu bir blog yazısı ile insanları kandırmayı başardı. İnsanlar bu blog yazısının bir insan tarafından yazıldığına inanmışlardı. Ve bu blogu oluşturan kişi şunları söylemiştir.
“Aslında yaptığım şey aşırı kolaydı”. “Ve asıl korkunç olan da bu”.
Kodlama yapabiliyor
Bu örnekte GPT-3’e ne yapmak istediğinizi tarif ediyorsunuz ve gerisini o hallediyor. Birkaç saniye içerisinde istediğiniz şeyin kodunu oluşturup size veriyor.
Bu örnekte ise yapılacaklar listesini kodlarını size veriyor. Ve yan tarafta görüldüğü gibi bir metin alanı ve buton oluşturup, yapılacakları ekleyebiliyorsunuz.
Röportaj yapabiliyor
Bir bilgisayar mühendisi, GPT-3’ten Einstein gibi davranmasını isteyip bir röportaj yapmış.
MA: Albert Einstein. Tanıştığımıza memnun oldum. Ben Manuel Araoz ve seninle tanışmak için gelecekten geldim (gülümseme)
GPT-3: (kahkaha) Oh, gerçekten mi? Gelecek nasıl?
MA: Harika! Hangi yıldayız?
GPT-3: 1947. Ocak ayı. Burası Princeton, NJ. Şu anda Amerika’dasın.
MA: İsminiz Albert Einstein, değil mi?
GPT-3: Doğru.
MA: Yazmakta olduğum bir kitap hakkında size birkaç soru sorabilir miyim? Çağımızın büyük zihinleriyle ilgili…
GPT-3: Sanırım birkaç dakikamı ayırabilirim.
MA: Çok teşekkür ederim.
GPT-3: Hadi bakalım. Ne istiyorsan sorabilirsin.
MA: Şu ana kadar bilim dünyasına yaptığınız katkıları nasıl tarif edebilirsiniz?
GPT-3: Şey, fizik alanında epeyce önemli katkılar yaptığımı söyleyebilirim.
MA: Biraz daha anlatın lütfen.
GPT-3: Her şeyden önce fotoelektrik etkisi ve kuantum mekaniği alanındaki çalışmalarım, kuantum fiziğinin gelişimi için önemliydi.
MA: Kuantum fiziği ne demek? Kusura bakmayın, fizikçi değilim de…
GPT-3: Şöyle anlatayım, yüzyıl kadar önce Evrene dair anlayışımız, onun nasıl çalıştığına dair bilgimiz çok azdı. Ucu açık epeyce bir soru vardı. Mesela atom neyden yapılmıştır ya da ışık nasıl bir şeydir gibi sorular…
Hata bu röportajı yapan kişi, yapay zekanın Marie Curie, Isaac Newton, Rahibe Teresa, Charles Darwin ve Kleopatra gibi önemli kişileri de taklit etmesini istemiş ve bu yaptığı röportajlar ile bir kitap hazırlamaya başlamış.
Bunlar dışında; tasarım yapabiliyor, aforizmalar yazabiliyor, bir tiyatro oyuncusu gibi yazarları taklit edebiliyor. Bunlar gibi birçok şeyi yapabilme yeteneğine sahip bu yapay zekayı daha iyi tanımak için aşağıdaki linklerden hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Örneklerle Yapay Zeka serimizin ilk yazısında eşsiz yeteneklere sahip olan GPT-3 modelinden bahsettik. Bu yapay zeka sistemi gibi ilginç ve bir o kadar merak uyandıran sistemlerden bahsedeceğim yazıların devamı gelecektir. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın…
Kaynaklar:
- https://thoughts.sushant-kumar.com/word
- https://evrimagaci.org/yapay-zekada-devrimsel-gelisme-gpt3-nedir-ve-neden-onemlidir-10012
- https://bebarbilim.net/yapay-zeka-insanlasmaya-devam-ediyor/
- https://barisozcan.com/yapay-zeka-dunyasindaki-en-buyuk-sicrama-gerceklesti-gpt-3-nedir/
Diğere yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz!!!
Siber Eğitmen Sosyal Medya Hesapları
Siber Eğitmen Osman GÜNEŞ
Bir Yorum