Yazılım

Veri Bilimi Nedir? Neden Önemlidir?

Veri Bilimi Proje Aşamaları

Merhabalar değerli Siber Eğitmen okurları. Bu hafta sizlere çok güzel bir konu ile geldim.  Veri Bilimi Nedir? Neden Önemlidir? başlığı altında günümüzde en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri olan Veri Bilimine giriş yapacağız. O zaman hiç vakit kaybetmeden öğrenmeye başlayalım…

Veri Bilimi Nedir?

veri-bilimi-nedir-neden-onemlidir,

VERİ ??? Gelişen teknoloji ile günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz bu terim bilişim alanında önemli bir yere sahiptir. Internet’te, sosyal medyada vb. yerlerde yaptığımız her işlem bir veri üretmektedir.

Üretilen bu verilerden faydalı bilgiler çıkarma bilimine “Veri Bilimi” denir. Veri Bilimi; istatistik, bilgisayar bilimleri, yapay zeka (AI), makine ve derin öğrenme gibi yöntemleri kullanarak verilerden faydalı bilgi çıkarma sanatıdır.

Veri Bilimi ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkmaya başlamıştır ve günümüze kadar büyük bir yol kat etmiştir. İlk yıllarda oda büyüklüğünde ki sistemler inşa edilerek verileri bu sistemler üzerinde işleyerek bilgi elde etmeye çalışılıyordu. Bu çalışmalarda haftalar ve aylar süren uzun sürelerde sonuçlar alınıyordu.

Daha sonralarda Veri Bilimi terimleri kullanılmaya başlandı ve çeşitli şirketler insan verileri toplayarak bu verilerden çıkarmış oldukları bilgiler ile satış ve pazarlama stratejileri geliştirdiler.

2000’ li yıllara yaklaşırken internet kullanımının artmaya başlamasıyla Veri Bilimi çalışmaları da artmaya başlamıştır. Bu çalışmalarda çeşitli algoritmalar geliştiriliyor ve araştırmalar daha da hızlanıyordu.

21. yüzyılın petrolü olarak adlandırılan veri şirketler arasında rekabete yol açmaya başlanmıştır. Günümüzde Veri Bilimi bilgisayar bilimleri ile birleştirilerek bir çok yeni algoritmalar geliştirilmeye başlanıyor. 2010’lu yıllarda veri ile uğraşanlar Veri Bilimci olarak adlandırılmaya başlıyor ve Veri Bilimi en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri haline gelmiştir.

Veri Bilimi Proje Aşamaları

  1. Problemi Tanımlama

  2. Veriyi Anlamak

  3. Veri Hazırlama

  4. Modelleme / Algoritma Seçimi

  5. Değerlendirme

  6. Kullanıma Koyma

*Bu aşamaları bir sonraki yazımda detaylı olarak ele alacağım.

Veri Bilimi Neden Önemlidir?

Veri Bilimi, pazarlama, sağlık, finans, bankacılık, politika çalışmaları ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli endüstri alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu, Veri Biliminin neden önemli olduğunu açıklıyor.

Veri Biliminin yardımıyla şirketler, müşterilerini daha iyi bir şekilde tanıya bilecekler. Müşteriler, herhangi bir ürünün temelidir ve başarılarında, başarısızlıklarında önemli bir rol oynarlar. Şirketlerin müşterileriyle daha yakından bağlantı kurmasına olanak tanır ve böylece ürünün daha kaliteli ve güçlü olmasını sağlar.

veri-bilimi-neden-önemlidir,

Önemli özelliklerinden biride, sonuçlarının seyahat, sağlık ve eğitim gibi hemen hemen tüm endüstri türlerine uygulanabilmesidir. Veri Biliminin yardımıyla endüstriler zorluklarını kolayca analiz edebilir ve bunları etkili bir şekilde kullanabilirler.

Veri Bilimi her sektörde popülerlik kazanıyor ve bu nedenle herhangi bir ürünün işleyişinde ve büyümesinde önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle, verileri işlemek ve belirli problemler için çözümler sunmak gibi önemli bir görevi yerine getirmeleri gerektiğinden, veri bilimcisinin gereksinimi de artmaktadır.

Veri Bilimi, şirketlerin müşterilerle bu bağlantıyı kurmasına yardımcı olur. Veri Biliminin yardımıyla şirketler ve ürünleri, müşterilerin ürünlerini nasıl kullanabilecekleri konusunda daha iyi ve kapsamlı bilgilere sahip olabilecekler.

Şu anda Veri Bilimi hemen hemen tüm alanlarda mevcuttur ve bugün dünyada çok miktarda veri mevcuttur ve doğru kullanılırsa ürünü başarıya veya başarısızlığa götürebilir. Veriler doğru kullanılırsa gelecekte ürün için hedeflere ulaşmak için önem taşıyacaktır.

Bu yazımla Veri Bilimine küçük bir adım atmış olduk. Bu alan oldukça geniş olduğu devamı gelecek. Daha fazlası için takipte kalın. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Diğere yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz!!!

Siber Eğitmen: İnstagram ve YouTube

Siber Eğitmen Osman GÜNEŞ

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı