Yazılım

Yazılıma Merhaba Diyenler için 3 Programlama Dili

“Yazılıma başlamak istiyorum ama nereden ve hangi programlama dilinden başlayacağımı bilmiyorum” diyenlerdensen bu yazı tam sana göre hadi gel başlayalım.

Senin için hazırlamış olduğum bu yazımda;

  • Algoritma Nedir?
  • Yazılım Nedir?

  • Yazılıma Nereden Başlamalıyım?

Gibi soruları cevapladıktan sonra, yazılıma yeni başlayanlar için üç programlama dilinden bahsedeceğim.

Yazılım Nedir?

Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapmak için oluşturulmuş elektronik cihazların birbirleri ile haberleşmesini ve uyumunu sağlayarak verilen talimatları kullanmalarını sağlayan makine komutlarıdır. Kısacası yazılım bir bilgisayara, akıllı bir cihaza nasıl çalışacağını söyler. Bilgisayar, cep telefonu, mobil uygulamalar, masaüstü uygulamalar ve diğer akıllı cihazların çalışmasını sağlayan komut dosyaları, programlara verilen genel bir terimdir.

Yazılım olmasa çoğu cihaz işe yaramazdı. Örneğin bir mesajlaşma uygulamasının çalışmasını sağlayan bir yazılım çeşididir veya bir işletim sistemi yazılımı olamasa, bir bilgisayardaki veya mobil cihazlardaki diğer uygulamalar ve donanım arasında sağlanana haberleşme olmazdı.

Hızla gelişen teknolojide yazılım göz ardı edilmez bir gerçektir. O zaman bizde vakit kaybetmeden Yazılma Nereden Başlamalıyım? sorusuna yanıt bulalım.

Yazılıma Nereden Başlamalıyım?

Bu kararı aldığınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum ve bu yolculukta başarılar diliyorum.

Yazılım kariyerinize devam edebilmek için en başta yazılıma hangi amaç için öğreniyorsunuz onu belirlemelisiniz. Web geliştirme için mi, yapay zeka için mi , siber güvenlik için mi, buna karar verdikten sonra emin olun işiniz kolaylaşacaktır ve kafanızda kariyeriniz için güzel bir harita oluştura bileceksiniz. ilk başta hangi amaçla başladığınızı belirlemezseniz bir zaman sonra kafanız bulanacak ve ne yaptığını bilmeden bir ilerleme kaydedemeyecek siniz. Bu gibi olumsuz şeyleri yaşamamak için bir amaç belirleyip ona göre hareket etmelisiniz.

  • İstikrarlı olun

  • Cesaretli olun

  • Sabırlı olun

  • Ve asla pes etmeyin

Yazılıma yeni başlayanlar için ilk başta öğrenilmesi gereken en önemli şeylerden biri de algoritma. Algoritma sizin analitik ve mantıksal düşünmenizi geliştirir. Ve bu sayede kod yazarken daha mantıklı, düzgün yolar bulmanızı sağlar.

Peki, nedir bu algoritma denen şey?

yazılıma nereden başlamalı,

Algoritma Nedir?

Belirli bir problemin çözümü için adım adım izlenecek yola denir. Algoritma bir programlama dili değildir. Matematik ve bilgisayar bilimlerinde bir problemin sonucuna ulaşmak için belirlenen başlangıç adımı ve tam olarak belirtilmiş bir son adımda sonlanan işlemlere denir.

Algoritma sadece yazılım alanında değil günlük hayata farkında olmadan bir çok alanda kullanmaktayız.

Örneğin ;

  1.  Kahve içmeye karar verdim
  2.  Evde var mı diye kontrol et eğer yoksa marketten al
  3.  Kahveyi cezveye boşalt
  4. Ocağı aç ve cezveyi üzerine koy
  5.  Kahve oldu mu diye kontrol et
  6. Olduysa cezveyi ocaktan al ve ocağı kapat
  7. Kahveyi bardağa doldur
  8. Ve kahvemiz hazır

Bu günlük hayattan basit bir algoritmaydı. Yazılım alanında profesyonel olmak için algoritma çok fazla işinize yarayacaktır. Bu yüzden bir programlama diline başlamadan önce algoritma mantığını iyi oturtmanızı tavsiye ederim.

Temel kavramlardan bahsettiğimize göre, asıl konumuza gelelim.

Yazılıma Merhaba Diyenler için 3 Programlama Dili

Burada bir uyarıda bulunmak istiyorum: Yazılıma başlarken hangi amaçla başladığınızı tam olarak belirlediğinizden sonra bir programlama diline başlayın, aksi takdirde amacınıza uygun olmayan bir dil ile başlarsanız dili öğrendikten sonra size boş bilgilermiş gibi gelmeye başlar ve yazılımdan sıkılmaya başlarsınız. Dil öğrenirken amacınıza uygun olan dili seçip ona göre yolunuza devam etmek gerekir.

C

Bu programlama dili 1972 yılında Dennis Ritche tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. C yapısal bir programlama dilidir. C dili bir çok programlama dilinin temelini oluşturur. Bu yüzden C öğrendikten sonra diğer dillere geçiş yapmanız kolay olacaktır.

İşletim sistemleri, Git, Oracle veri tabanı ve daha fazlası gibi karmaşık programlara kadar her şey yazmak için kullanılmıştır. Öğrenmesi kolaydır ve makine diline yakındır.

*C dili ile yeni bir programlama dili yazılabilir.

Kullanım Alanları

  • Veri tabanı sistemleri

  • Grafik paketleri

  • Ağ sürücüleri

  • İşletim sistemi geliştirme

  • Oyun tasarımı

C ile Merhaba Dünya

JavaScript

1995 yılında Brendan Eich tarafından geliştirildi. Yaygın olarak Web sayfalarında kullanılan dinamik bir programlama dilidir . JavaScript dünyada en çok tercih edilen programlama dillerinden bir tanesidir.

JavaScript Web geliştiricilerin öğrenmesi gereken 3 dilden biridir.

  • Web sayfaların da içeriği tanımlamak için HTML, düzenini sağlamak için CSS ve davranışlarını belirlemek için JavaScript kullanılır

JavaScript sadece Web sayfalarında kullanılmaz bir çok masaüstü ve sunucu programlarında da kullanılır.

yazılıma başlarken hangi programlama dili bana göre,

JavaScript ile Merhaba Dünya

Python

1990 yılında Amsterdam da geliştirilmiştir. Çoğu kişi adının piton yılanından aldığını bilir ama bilinenin aksine bu adı geliştiricisi olan Guide van Ransomun çok sevdiği Monty Python’ adlı bir komedi grubunun Monty Pythons Flyin Circus adlı gösterisinden almıştır.

Dünya genelinde en çok tercih edilen programlama dillerinden biridir. Geniş bir kütüphaneye sahiptir ve bir çok alanda kullanılmaktadır.

İster harika bir web sitesi kodlayın, ister harika bir oyun geliştirin ya da müthiş bir yapay zeka projesi geliştirin.

Büyük kuruluşlar tarafından tercih edilir.

  • Google

  • NASA

  • Facebook

  • Ve daha fazlası

– Öğrenmesi kolaydır

– Okunması basit bir programlama dilidir

– Geniş bir kütüphaneye sahiptir

– Kullanım alanları saymakla bitmez . Yazılıma Python’la merhaba diyebilirsiniz.

Python ile Merhaba Dünya

python programlama dili,

Yukarıda bahsetmiş olduğum programlama dillerinden amacınıza uygun olarak seçtiğiniz dille sizde yazılıma merhaba diyebilirsiniz. Emin olun ki bu yolda amacınıza uygun adımları takip ederek kariyer basamaklarını tek tek tırmana bilirsiniz. Tekrardan yazılım kervanına hoş geldiniz. Yazılım kariyerinizde başarılar dilerim.

Unutmayın ki Başarıya giden yol sabır tarlasından geçer.

Etiketler

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı