Siber Güvenlik

Sanal Makine Nedir Ve Ne İşe Yarar?

Hiç, bir bilgisayar alıp onun içinde birden çok bilgisayar kullanmak ister miydiniz? Cevabınız evet ise, bu yazıda sizlere bunu yapmamızı sağlayan Sanal Makine (Virtual Machine-VM) nedir? Ve ne işe yarar? Sorularını, basit ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Sanal Makine Nedir?

Sanal makine kısaca ve en basit şekilde, fiziksel bilgisayarınızın işletim sistemi üzerinde çalışan yeni bir bilgisayardır. Biraz daha açacak olursak Ana işletim sisteminiz üzerinde çalışan ve neredeyse Ana işletim sisteminiz üzerinde yapabileceğiniz her şeyi yapmanıza olanak sağlayan yeni bir sanal bilgisayarınızdır.

Peki bu bilgisayar nasıl çalışıyor? Dediğinizi duyar gibiyim. Bu bilgisayar, Ana işletim sisteminiz üzerinde bir program penceresi görünümünde çalışır. Tabii dilerseniz tam ekran yapmanızda mümkündür. Bu Sanal Bilgisayar, gücünü sizin Fiziksel bilgisayarınızdan alır. RAM, İşlemci, Ekran Kartı, Depolama Alanı vb… Bu donanımlar fiziksel bilgisayarınızdan, sizin seçeceğiniz ölçüde Sanal Makine ye aktarılır. Sanal Bilgisayara ne kadar çok donanım gücü verirseniz o kadar kararlı ve performanslı çalışacaktır. Bu bağlamda fiziksel bilgisayarınız ne kadar güçlü ise Sanal Makineniz de o kadar güçlü demektir. Üstelik eğer fiziksel bilgisayarınızda günümüz şartlarında ortalamada veya ortalamanın üstünde bir donanım gücü varsa, Ana bilgisayarınız üzerinde 2 hatta 3 tane bile Sanal Makine oluşturup aynı anda kullanabilirsiniz! Tabii Sanal Makinenin sayısı veya ona tanımlayacağınız donanımların miktarını arttırdıkça Ana sisteminiz daha kararsız ve yavaş çalışmaya başlayacaktır. Ama Bilgisayarınız yeterli ise bunu pek fazla hissetmeyeceksinizdir.

Daha fazla lafı uzatmadan bu oluşturabileceğimiz sanal bilgisayarlar bizim ne işimize yarayacak veya başkalarının nasıl işine yarıyor bunları konuşalım.

Sanal Makine Ne İşe Yarar?

Öncelikle normal düzeyde bir bilgisayar kullanıcısı olduğunuzu düşünelim, günümüzde standart sayılan Windows 10 veya 8 işletim sistemini kullanıyorsunuz. X programına ihtiyaç duydunuz ve kullanmanız lazım. Programın internet sitesine girdiniz ve linklerde bu programın Windows için sunulmadığını, sadece MAC işletim sistemi için sunulduğunu gördünüz. Windows da kurulu bir düzeniniz veya yedek alamayacak durumda olduğunuz önemli dosyalarınız var. Daha da önemlisi bilgisayarınız ev bireyleri tarafından ortak kullanılıyor. Bu durumda bir program için bir sürü zahmete katlanıp yeni bir işletim sistemi yüklemek kötü bir karar olur. Hemen bir Sanal Makine uygulaması indirip içine MAC işletim sistemini kuruyorsunuz. Ve artık X programını istediğiniz gibi kullanabilirsiniz 🙂 Veya tam tersi bir durum söz konusu ise yine aynı şeyi yapabilirsiniz.

sanal makine ne işe yarar,

Bir başka örneğimizde şöyle, internetten bir dosya araştırıyorsunuz ve buldunuz. Ama site size pek tekin bir siteymiş hissi uyandırmadı. Bu durumda dosyanın virüslü olup olmadığı hakkında şüpheleriniz var. Dosyayı hemen sanal makinenize yüklüyorsunuz ve orada bir anti-virüs programı ile tarayıp emin olduktan sonra bilgisayarınıza yüklüyorsunuz. Dosya virüslü mü çıktı? Endişe etmeyin. Virüs sanal makine içinde kalacak ve ana bilgisayarınıza hiçbir şekilde bulaşamayacaktır. Sanal Makineyi önceden aldığınız bir kayıt noktasına geri döndürmeniz mümkün. Veya silip hemen yeni bir sanal makine de kurabilirsiniz. Burada karar tamamen size kalmış.

Ayrıca sanal makinenin bir diğer avantajları da şunlardır,

  • Sanal Makinenizin bir çıktı dosyasını alarak farklı bir bilgisayarda çalışmasını sağlayabilirsiniz. Yani bu Sanal Bilgisayarı yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Hiç, şu ayarı değiştirsem veya şu dosyayı ellesem bilgisayarıma zarar gelir mi diye endişe ettiğiniz oldu mu? Sanal Makinenizde istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Ne de olsa o bir Sanal Makine ve bozulursa tekrar eski haline getirmeniz çok kolay. Bu bağlamda Sanal Makine ye bir test ortamı da diyebiliriz.
  • Hiç, birden fazla bilgisayara ihtiyaç duyduğunuz oldu mu? Ana bilgisayarınız üzerinde birden fazla sanal makine oluşturarak bu problemi kolayca çözebilirsiniz. Böylelikle hem zamandan hem de masraftan tasarruf etmiş olursunuz.

Sanal makinenin daha ne işe yarayacağı açıkçası sizin hayal gücünüze bağlı. İhtiyaç ve istekleriniz doğrultusunda sanal makinelerinizi kullanabilirsiniz. 🙂

Sanal Makineyi Genelde Kimler Kullanır?

Sanal Makine her türden bilgisayar kullanıcısına hitap edecek bir araçtır. Ama özellikle aşağıdaki kişiler sanal makineye daha fazla ihtiyaç duyarlar.

  • Siber Güvenlik Uzmanları
  • Yazılımcılar
  • Ve Kendini Bu Alanlarda Geliştirmek İsteyenler

Aslında bu 3 örnek çok fazla kapsamlı olduğu için yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Bu alanların çok fazla alt dalları var ve onları saymaya gerek olmadığına inanıyorum.

Umarım yazımızı keyifle okuyup bu konu hakkında bilgi sahibi olabilmişsinizdir. Sağlıklı günler dilerim…

Etiketler

Erhan Dündar

Kendini araştırmaya ve bilgiye adamış bir teknoloji meraklısı :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı