Siber Güvenlik

Crack mi Hack mi? Crack Nedir? Nasıl Yapılır?

Bilgisayarı aktif bir şekilde kullananların çoğu en az bir kere crack li (korsan) yazılım kullanmıştır. Peki nedir bu crack? Nasıl yapılır? Riskleri nelerdir? Hack ile arasındaki farklar nelerdir? Hadi gelin hep birlikte öğrenelim.

Crack Nedir?

Kelime anlamı; bozmak, kırmak, değişikliğe uğratmaktır. Bilgisayar ortamındaki anlamı ise, Shareware veya Limited Software (kısıtlı, ücretli yazılımlar) lerin çeşitli yöntemler kullanılarak değişikliğe uğratılıp ücretsiz ve herkese açık hale getirilmesidir. Bir yazılımı cracklemek veya crackli yazılım kullanmak illegaldir. Ayrıca crackli yazılım kullanmanın riskleri oldukça fazladır. Buna birazdan değineceğiz.

Eskiden mahalle CD’ci lerinden 5 TL’ye aldığımız oyunları hatırlayanlar mutlaka vardır. Büyük ve tanınmış teknoloji mağazalarında aynı oyunlar 90 TL civarı iken neden burada 5 TL olduğunu düşündünüz mü hiç? Ben şahsen düşünmüştüm ama bir sonuca varamamıştım. Galiba CD’leri daha kaliteli derdim kendi kendime. Ama şimdi anlıyoruz ki mahalle dükkanların da satılanlar crack li yani korsan oyunlardı. Günümüzde artık crack li oyunlara 5 TL bile vermemize gerek kalmadı. Yeni çıkan bir oyun saatler içerisinde cracklenip internette herkese açık bir şekilde yayınlanıyor. Eskiden crack için bizden 5 TL alırlardı ama şimdi çok daha değerli şeyleri alıyorlar 🙂

crackin zararları,

Crackli Yazılım Kullanmanın Riskleri Nelerdir?

Crack yapmak, oldukça meşakkatli bir iştir. Zor programlama dillerini bilmek, tecrübeli olmak ve zaman ister. Şimdi düşünün, böyle bir işi kim niye karşılıksız yapsın? Bu durumda crack yapan kişinin iki seçeneği var.

1) Yaptığı crack in içine virüs yerleştirenler: Yapısı gereği crackli bir yazılımı bilgisayarınızda çalıştırabilmek için anti-virüs ve güvenlik duvarını devre dışı bırakmanız gerekir. Bu da bilgisayarınızı savunmasız bırakacağı için crack yapan kişiler crackin içine bir zararlı yazılım bırakırlar ve yazılımı açtığınız anda virüs bilgisayarınıza bulaşır. Bu durumda crackli program karşılığında bilgisayarınızda ki tüm verileri (banka hesapları, sosyal medya hesapları gibi birçok değerli bilgi) Cracker a vermiş olursunuz ve alış-veriş tamamlanır. Ama kötü olan şudur ki, sizin bu alış-verişten haberiniz yoktur.

2) Site trafiği için crack yapanlar: Bu durumda ise cracki yapanlar veya internete sunanlar, sitelerinin bilinirliği, tıklanma sayısı ve etkileşiminin artması için bunu yaparlar. Bu sayede çok sayıda reklam alıp, buradan maddi kaynak elde ederler. Bu bizim için en iyi senaryodur çünkü genelde bize bir zararı olmaz. Ama hangi sitenin ne amaçla crack sunduğunu bilmemiz imkânsız olacağından risk her zaman büyüktür. Ayrıca bu tür sitelerde çok fazla kötü niyetli reklam olduğundan, yanlışlıkla reklama tıklarsanız bilgisayarınıza zararlı yazılım bulaştırma olasılığınız kuvvetle muhtemeldir. Öyle ki bazen o kadar reklam çıkar, orijinal butonun hangisi olduğunu bulmanız imkânsız hale gelir.

Bu durumda crackli yazılım kullanacaksanız iki kere düşünmenizi öneririz.

Crack Nasıl Yapılır?

Yazılım crackleyen kişilere Cracker denir. Crack yapmak için programcılıktan anlamak, belli bir tecrübeye sahip olmak ve özellikle Dongle denilen donanım ile korunan yazılımlar kırılmak isteniyorsa Assembly dilini mutlaka bilmek gerekmektedir. Yazılımlar için çeşitli koruma türleri ve bu koruma türleri için çeşitli crack yöntemleri mevcuttur 🙂

Bu durumda yazılım kırmak için gerekli olan bilgi ve dökümanlar şunlardır;

1) Assembly dilini bilmek.
2) Windows işletim sistemini ve fonksiyonları iyi tanımak, bilmek.
3) Disassembler programını bilmek.
4) Hex Editör programları bilmek.
5) Debugger programı bilmek.

Bu bilgiler edinilerek, programların şifreleri ya da seri numaraları kırabilir; deneme sürümlerinin kısıtlanmış özellikleri genişletilebilir ve süreli programların süreleri kaldırılabilir.

crack nasıl yapılır,

Hack ve Crack Arasında ki Farklar

Kelime anlamı, telaffuz benzerliği ve ne oldukları birbirlerine çokça benzediği için bu iki kavram sık sık karıştırılmaktadır. Bundan dolayı ikisi arasında ki farkları göstermek, karışmanın önüne geçecektir. Başlıca farkları aşağıda sıraladım.

• Crack in tek amacı ücretsiz bir şekilde erişilemeyen yazılımı (ör: oyun, program, işletim sistemi vb.) ücretsiz hale getirilmesidir. Bu bağlamda amacı sınırlıdır.
• Hack in amaçları ise çok daha geniştir. Bu amaç en temelinde, iyi niyetli ve kötü niyetli olarak ikiye ayrılır. Ardından bu amaç; bilgi toplamak, veri çalmak, sistemi bozup kullanılamaz hale getirmek gibi birçok amaca bürünebilir.

 Crack sadece programlara (oyun, program) ve işletim sistemlerine uygulanabilir.
 Hack ise internetin bağlanabildiği yazılım ile çalışan her şeye yapılabilir.

 Crackin her türlüsü illegaldir.
 Hack te ise durum farklıdır. Beyaz Şapkalı Hackerler, izin belgeleri ile hack yapabilirler. Ve bu onların yasal meslekleridir. Tabii izinsiz ve vasfı olmayan kişiler tarafından yapılan hack’ler de yasadışıdır.

Crackten Kaçınmanız İçin Nedenler

1) Unutmayın crackli programlar çok avantajlı gibi görünse de aslında değillerdir. Bu konuda bir örnek verelim. Yakından bir tanıdığımın yaşadığı olayı ismini değiştirerek sizlerle paylaşmak istiyorum:

Ahmet Bey, bir lokantada çalışmaktadır. Patronu daha fazla büyüyebilmek için bir Instagram hesabı açmaya karar vermiştir ve bu işi Ahmet Bey’e bırakır. Bilinçli bir bilgisayar kullanıcısı olmayan Ahmet Bey bir sunum ve şablon hazırlamak için Office programlarına ihtiyaç duyar ve indirmek için Google dan aratma yapar. Ancak programın paralı olduğunu görür ve “bunun için paramı ödeyecekmişim?” der. Ardından “sözde” bilgisayardan anlayan bir tanıdığını arar. Tanıdığı ise gelip hemen aratmanın sonuna “full crackli” yazısını ekler ve bulduğu ilk siteden indirip Office 365’i bilgisayara kurar. Ahmet Bey mutludur. Programla işini görür. Ancak ertesi gün telefonuna banka hesaplarından, sosyal medya hesaplarından onlarca mesaj geldiğini görür. Adına yapılmış alış-veriş ler, açılmış hesaplar görür. Ahmet Bey’in banka hesabında ki 1000 TL civarı para çalınmıştır. Ve uğradığı zarar ortada. Oysaki programı orijinal siteden 30-50 TL ye satın alsaydı bunların hiçbiri yaşanmayacaktı ve böylesi bir zarara uğramayacaktı.

2) Zararları bir yana, crackli program kullanmak, programı yapan yazılımcıların hakkını yemektir. Ve bu İslam dininde caiz değildir. Ayrıca bu programları kullanmak yasadışıdır.

3) Aslında o paranızın yetmediği oyunu 1 hafta bilemediniz 1 ay para biriktirerek alabilirsiniz. Böylelikle riske girmemiş olurunuz.

4) Bazen yapılan crackin başarısızlığından, bazen de firmaların aldığı önlemlerden dolayı, crackli yazılımlar doğru çalışmayabiliyor. Örneğin programın veya oyunun ani olarak çökmesi, bilgisayarınızın mavi ekran vermesi, Windows hataları almanız, yazılımın açılmaması gibi sorunlar sıkça karşınıza çıkacaktır. Arkadaşınızın sisteminde çalışan crack sizde çalışmayabilir. Oyununuz Crackli ise FPS ve BUG sorunları yaşayabilirsiniz. Yani crackli yazılımlar çok daha hatalı ve dengesiz olurlar.

Evet yazımızı burada noktalıyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir şey varsa bizimle aşağıdaki yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz. Mutlaka cevap gelecektir. Bilgi dolu ve sağlıklı günler dilerim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Tüm yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz 🙂

Etiketler

Erhan Dündar

Kendini araştırmaya ve bilgiye adamış bir teknoloji meraklısı :)

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı