Siber Güvenlik

Google Firebase Nedir, Ne İşe Yarar ?

Firebase , web, andorid, ios vb. (java , flutter ,unity, vs.) alanlarda uygulama veya program geliştiren yazılımcılar için  backend(arka plan ) hizmeti sağlayan bir platformdur. Biraz da Firebase’in tarihi geçmişine bakalım :

Firebase 2011 yılında  iki startup tarafından kuruldu. O dönemki ilk adı ise Envolve idi. İlk çıktığında asıl amaç, uygulama üreten yazılımcıların zahmetsiz bir  şekilde kullanabilecekleri chat(mesajlaşma) uygulamasını ekleyebilmeleriydi .Uygulamayı gelişitirenler uygulamanın yapmalarını istedikleri şeylerden farklı bir şekilde gelişerek gerçek zamanlı bir veri tabanına dönüştüğünü ( bulut hizmeti ) fark edip bunun üzerinde yoğunlaştılar . Bu dolayı bir yılın ardından sonra Firebase isminde yeni baştan  bir firma kurdular ve burada ağırlıklı olarak data senkronu (bulut hizmeti) üzerine hizmet vermeye başladılar.

Bununla beraber Geliştirmelere devam ettiler ve yatırım alıp büyümeye başladılar  , 100bin kullanıcıyı geçtiklerinden sonra Google tarafından 2014 yılında satın alınıp daha iyi  şekilde geliştirerek , yeni özellikler ekleyerek kullanıcıların hizmetine ücretsiz ve bazı kısımlarının ücretli olduğu şeklinde kullanıcıların hizmetine sundular ve gün geçtikçe kullanıcıların sayısı hızla artmaktadır.

Çok basit bir kullanımı olduğu için yeni kullanıcılar veya yeni uygulama yazacak olan yada yazılım sektörüne yeni  giriş yapacak olan kişiler için çok rahat bir kullanım olanağı sunuyor .

firebase,

Yukarıda resimde görüldüğü gibi verdiği pek çok hizmet mevcut. Bu amaçla ücretsiz kullanım imkanı da sunan ek olarak  servis başlangıç ekranından , kontrol paneline girip kullanıcı verisinin kayıtlı olduğu database(veri tabanına) , kayıt, oturum açma (log in ) vs.  gibi uygulama içi etkinliklerden bildirim ya da mesaj gönderimine ve platform farkı olmaksızın test ortamlarına erişim(giriş imkanı) ve yönetim imkanı bize sağlamaktadır. Ücretli planlar da (Flame Plan ve Blaze Plan) daha  kapsamlı yönetim ve farklı özellikler sağlamaktadır.

firebase platform,

Firebase’in Temel Özellikleri

Günümüzde uygulama yada program  yazanların kurtarıcısı olan Google Firebase, kendine ait  bir çok özelliğe sahiptir. Ayrıca bu özelliklerini her geçen yıl daha da geliştirip , iyileştirdiği için ayakta kalmayı başarılı bir şekilde sürdürüyor.

  • Eş zamanlı (gerçek zamanlı ) veri tabanı
  • Kullanıcı girişlerinde yetkilendirme
  • Depolama
  • Makine öğrenme kitleri
  • Performans ve hara test ortamı
  • Platform arası ortak biçimde uygulama analizleri
  • Ortak fonksiyon
  • Reklam materyalleri
  • Bildirim gönderimi
  • Genel uygulama yönetimi

Firebase kullanarak neler yapabiliriz?

  • Bir sohbet uygulaması yapabiliriz. (zoom , telegram , whatsapp vb. )
  • Kullanıcıların paylaşım yapabildiği ve diğer kullanıcıların bu paylaşımları anlık olarak görebildiği  sosyal bir platform kurabiliriz.(instagram , facebook ,twitter vb, )
  • Kullanıcıların birbirileriyle yarışmalar yapan online bir yarışma uygulaması geliştirebiliriz.(TRT Bil Bakalım , okey101 , vb. )
  • Birden kişinin hem mobil cihazlardan hem de bilgisayardan erişebildiği bir stok takip sistemi kurabiliriz.(Trendyol satıcı hesabı gibi )
  • Ve daha fazlası uygulama ya da program yazan kişi veya kişilerin hayal dünyasına kalmıştır.

Firebase Kullanan Bazı Uygulamalar

firebase uygulamalar,

 

Firebase Servisleri Ve Verdiği Hizmetlerden Nedir, Ne İşe Yarar ?

Authentication (kimlik doğrulama):   

Mobil veya web ortamından uygulamanıza kayıt yaptıran ya da daha önce kayıt yaptırmış olan kullanıcıların bilgilerine göz atabilir, bu servisi kullanarak kimlik bilgilerini kontrol edebilir . Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi, kayıtlı olan herkesin de  bilgilerini görebilir :

Authentication,

Resimde görüldüğü gibi uygulamanıza veya programınıza  kayıt olan bir kişinin mail adresini, kayıt olduğu tarih, son oturum açma tarihini ve kullanıcı ID bilgisini bu servis sayesinde rahatlıkla görebiliyoruz. Bu servis ile e-posta doğrulama, e-posta değiştirme, şifre sıfırlama gibi işlemlerin de yapılmasını sağlamaktadır, Ayrıca authentication servisi ile, Linkedin, Twitter, Github , Google vb. sosyal medya hesaplarını kullanarakta kullanıcılar uygulamanıza giriş yapabilir.

Database ( Veri Tabanı ):

 Firebase bu servisi sayesinde  kullanıcılara asenkron(ayrı ayrı ) yapıda çalışan eş (gerçek)zamanlı bir NoSql veri tabanı hizmeti verir. Normalde mobilde ya da web ortamında veri tabanıyla  ilgili işlemler yapabilmek için bir veri tabanı kurmak  zorundayız yoksa elimizdeki verileri herhangi bir yerde depolama veya saklama imkanı kolay olmayacaktı . Oluşturduğumuz uygulamaya göre de  veri tabanına ulaşmak için servisler yazarız, o servisleri sunuculara kaydederiz. Fakat  Firebase’in database hizmeti ile  çok daha rahat bir şekilde  bir veri tabanını uygulamayla birleştirip kullanabiliriz ve yeniden database kurmamıza ve servisler yazmamıza gerek kalmadan database ile ilgili olan bütün işlemlerimizi ve daha fazlasını kolaylıkla yapmamıza yardımcı olur .

Storage (Depolama): 

Bu servis sayesinde sunucularınızda ya da bilgisayarlarınızda  var olan  metin  , resim  vb. gibi dosyaları saklayabilir , yedekleyebilir  ve  Kullanıcılar bu dosyaları ulaşmak istedikleri zaman  indirebilir ya da  gerektiği zaman üzerinde güncellemeler yaparak yükeleyebilirler .

Notification (Bildirim): 

Tasarladığımız mobil uygulamayı kullanan kullanıcılar ile anlık olarak iletişime geçip onlara bildirim veya mesaj göndermek  istiyorsanız bunu Google Firebase’in Notification servisi sayesinde hızlı  ve  kolay bir şekilde halledebilirsiniz.

Admob:

Tasarladığınız  bir uygulamadan para kazanmak ve gelir elde etmek  istiyorsanız, Admob servisini sayesinde uygulamalarınıza reklam ekleyip ek gelir elde edebilirsiniz .

Firebase Analytics (Firebase Analiz):

Bu yapı ile anlık olarak etkin kullanıcı sayısı, kullanıcıların günlük etkileşimleri, uygulamanızı kullanan kullanıcıların cihazlarının modelleri, cihazların işletim sistemleri gibi, kullanıcıların demografik ( genç , yetişkin ,yaşlı vb,) yapısını, hangi ülkelerde kullanılıyor gibi birçok bilgiyi anlık olarak ulaşabilirsiniz .

firebase analiz,

Firebase Kullanımı  

Firebase bir Google ürünü olduğu için , bu sistemi kullanabilmek için bir mail adresininiz olması yeterlidir .

1.Adım : Bu mail adresiniz ile sisteme giriş yaptığınızda bu sayfayı göreceksiniz.

firabase kullanım 1.adım,

Buradan Get started  butonuna basarak sistemi kullanmaya başlamanın ilk adımını tamamlamış olacağız.

2.Adım: butona bastıktan sonra bu sayfa karşımıza gelecek ve bu sayfada create a Project (yeni proje oluştur ) butonuna basarak projemizi oluşturmaya başlayabiliriz.

firebase kullanım 2.adım,

3.Adım: butona bastıktan sonra karşımıza çıkan bu sayfada projemizin ismini girip şartları kabul et butonunu  onayladıktan sonra devam et butonundan projemiz oluşturulacaktır.

firebase kullanım 3.adım,

firebase kullanım 4.adım,

Bu proje için Google Analizi etkinleştirin şeçeneğini açıp açmamak uygulamayı geliştiren kişinin isteğine kalmıştır. Sonra devam et butonuna tıkladığımızda projemiz tam olarak oluşturulmuş olacaktır.

firebase kullanım son adım,

Bundan sonra hangi alanda proje geliştiriyorsak o alanla birleştirme işlemi kaldı , o işlem için

https://firebase.google.com/docs?authuser=0

https://www.mrcaracal.com/firebase-nedir-nasil-kullanilir-cloud-firestore-kullanimi/

https://talentgrid.io/firebase-nedir/

bu sayfalardan destek alabilirsiniz .

Projenizi Firebase’e ekledikten sonra kullanmak istediğiniz Firebase servisi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve o servisi kullanmak için  https://firebase.google.com/docs/  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Son olarak Firebase’in fiyatlandırmasından bahsedecek olursak . Başlangıçta ücretsiz, basit kullanım için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Eğer büyük bir uygulama geliştirirseniz kullan/öde şeklinde yapılandırılan bir ücretlendirmesi var. Detaylı bilgi için  https://firebase.google.com/pricing/  adresinden  inceleyebilirsiniz.

firebase ücret,

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı