BEYAZ ŞAPKALI HACKER NEDİR? NELER YAPAR?
Öncelikle sizlere sormak istediğim iki soru var. Birincisi hacker nedir? İkincisi hackerlar hep kötü niyetli olmak zorunda mıdır? İlk soru için kafanızda hacker denildiği an siyah kıyafetlere bürünmüş, bir gölge içerisinde oturup oldukça hızlı bir şekilde kod yazıp önündeki bilgisayardan aşağı doğru akan yeşil sayılar olan birinin canlanması oldukça normal ama ikinci soru için cevabınız hackerların sürekli illegal işler yapıp zarar verici faaliyetlerde bulunduğu yönündeyse bundan sonrasında okuyacaklarınızın sizi şaşırtmasına, eğer cevabınız iyi niyetli olanlarda vardır şeklindeyse de kendinize yeni bilgiler katmaya hazır olun.
Hack Nedir? Hacker Nedir?
Hack, bir bilgisayar sistemini ya da bir bilgisayar içindeki özel bir ağı ele geçirme işleminin adıdır, diğer birçok yabancı dilde olduğu gibi Türkçeye değişmeden geçmiştir. TDK bu konuda “yetkisiz erişen” kavramını önermiştir.
Hacker ise hack işlemini yapan kişidir. Bu kişilere bilgisayar korsanı da denmektedir. Genel anlamda, bilgisayar, network, dijital teknoloji alanında son derece yetenekli, ileri seviyede yazılım geliştirme konusunda sıradışı yaratıcı bir zekaya sahip kişi olarak tanımlanabilir. Hacker kelimesi birçok insan için bilgisayar sistemlerini kıran, kötü amaçlı faaliyetlere sebep olan bir kişi olarak tanımlansada bu tanım yetersiz veya yanlıştır. Bu tür kişiler için “cracker” kavramı daha uygun olacaktır.
Hackerlar sisteminize sızmak için; keşif, tarama, erişim kazanma, erişimi koruma ve delilleri silme adımlarını takip ederler. Bu adımlar başarılı olduğu taktirde hackerlar artık sisteminize erişmiş ve sizde tehlikeye açık hale gelmişsiniz demektir.
Hacker Çeşitleri Nelerdir?
Hackerlar amaçlarına göre birden fazla kategoriye ayrılır bunlar: Siyah şapkalı hackerlar, beyaz şapkalı hackerlar, gri şapkalı hackerlar, suikast hackerları ve ethical hackerlardır. Gelin kısaca bu türlere göz atalım.
- Siyah şapkalı hackerlar, bilgilerini kötüye kullanarak zarar verici eylemlerde bulunan en zaralı hacker sınıfıdır. Bilişim dünyasında “cracker” olarak bilinen gruptur.
- Gri şapkalı hackerlar, bilgilerini bulunduğu zaman ve şartlara göre saldırı veya savunma amaçlı kullanmaktan çekinmeyen gruptur.
- Suikast hackerlar, sonunda caydırıcı bir ceza veya yakalanma olasılığı olduğu halde zarar verici faaliyetlerde bulunan gruptur.
Beyaz şapkalı ve ethical hackerlara ayrı bir başlık altında değineceğim çünkü ilk paragrafta sormuş olduğum sorunun cevabı bu iki hacker türünde saklı.
Beyaz Şapkalı Hacker Nedir?
Beyaz şapkalı hackerlar, hacker bilgi ve yeteneğine sahip olup, bunları savunma ve faydalı işler için kullanan kişilerdir. Bu gruptaki insanlar tek başına çalışabildiği gibi ekip halinde de çalışabilirler. Burada diğer grubumuz olan ethical hackerlardan da bahsetmek istiyorum. Ethical hackerlar kısa ve öz olarak beyaz şapkalı hackerlar olarak tanımlanabilir. Bu gruptaki insanlar genellikle şirketler için çalışırlar.
Burada önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Siyah şapkalı hackerlar ve beyaz şapkalı hackerlar için bazı konularda istisnalar vardır. Örneğin, siz A ülkesi için çalışan ve A ülkesinin çıkarlarını koruyan bir beyaz şapkalı hackersınız bu sebeple B ülkesine saldırıyorsunuz böyle bir durumda siz her ne kadar A ülkesi için beyaz şapkalı olsanız da B ülkesi için siyah şapkalısınızdır.
Beyaz şapkalı hackerlardan bahsedip şu isimleri es geçersek olmaz; Steve Wozniak, Linux Torvalds, Tim Berners-Lee, Julian Assange ve Tsutomu Shimomura. Bu kişiler birçok konuda iyi işlere imza atarak kendilerini bu alanda kanıtlamış en bilinen insanlardır.
Buraya kadar beyaz şapkalı hacker tanımını yapıp bu alanda öne çıkmış isimlerden bahsettik öyleyse biraz da beyaz şapkalı hackerlar neler yapar görevleri nelerdir bunlardan bahsedelim.
Beyaz Şapkalı Hackerlar Neler Yapar?
Beyaz şapkalı hackerların yaptıklarını maddeler halinde özetlemek gerekirse;
- Çeşitli kurum ya da şirketlerin bilişim sistemleri üzerinde detaylı bir analiz yapmak.
- Güvenlik sistemlerini güçlendirmek.
- Bilgisayar ağları üzerindeki açıkları bildirmek.
- Siber saldırılara karşı önlemler almak.
- Bireysel güvenlik ihlalini ortadan kaldırmak.
- Toplumsal huzurun bozulmasını önlemek
- Kötü niyetli yazılımlara ve kişilere karşı güvenlik sistemlerini korumak.
- Kurumlar için güvenlik yazılımları oluşturmak.
Nasıl Beyaz Şapkalı Hacker Olunur?
Beyaz şapkalı hacker olabilmek için kişinin birtakım becerilere sahip olması gerekir;
- Bilgisayar programcılığı ve network alanında kendini geliştirmiş olmak.
- İşletim sistemleri (özellikle Linux) hakkında gerekli bilgiye sahip olmak.
- Bilgisayar ağlarında kullanılan donanımları bilmek.
- Bilgisayar sistemlerinin açıklarını bulma konusunda yetenekli olmak.
- Zararlı program kodlarını fark ederek onları izleyebilecek düzeyde olmak.
Bunların yanında bazı kişisel özelliklere de sahip olmaları gerekir;
- Kanunlara saygılı olmak.
- Kişilerin değerlerine ve özeline saygılı olmak.
- Dürüst ve güvenilir olmak.
- Bilgilerini kendi çıkarları için kullanmamak.
- Başkalarına zarar verici faaliyetlerde bulunmamak.
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de bilişim dünyasındaki birçok insan tarafından hacking işleminin etik olup olmadığı konusu zaman zaman tartışılmaya devam edilmektedir. Bu yazıdan da elde edeceğimiz çıkarıma göre bilgisini kullanma şekline göre insanlar farklılıklar göstermektedir kimisinin lügatında gizli hayat kavramı yokken buna saygı duymuyorken, kimisi bilgilerini, savunma amaçlı kullanmaktadır. Bu noktada özellikle bu iki hacker türünü (siyah şapkalı ve beyaz şapkalı) etik olup olmama konusunda birbirinden ayrı noktalara koymak kesinlikle yanlış olmayacaktır.
Umarım içeriğim sizler için faydalı olmuştur, sizlerin bu konuda düşünceleriniz neler? Paylaşmak istedikleriniz varsa yorumlara beklerim.
Gayet başarılı bir yazı olmuş konu hakkında gerçekten istediğim kadar hatta istediğimden daha fazla bilgi sahibi oldum elinize emeğinize sağlık
Kendinize yeni bilgiler katmanıza yardımcı olduğum için çok memnun oldum. Yorumunuz için teşekkür ederim ?
Tebrikler gayet başarılı bir yazı olmuş elinize sağlık
Teşekkür ederim ?
Emeğine sağlık. Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ile ortaya çıkan önemli bir konu; Hackerlar, hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için net bir yazı olmuş.Tebrikler..
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim ?
Çok başarılı bi yazı olmuş tebrik ederim ayşenur ???
Teşekkür ederim ?
Beyaz şapkalı hackerlar olduğunu bilmiyordum.
Hacker denildiğinde kötü niyetli kişiler akla geliyordu.
Yeni bir bilgi oldu benim için teşekkürler.
Rica ederim. Kendinize yeni bilgiler katmanız konusunda aracı olduğum için çok memnun oldum. ?