Bootstrap Nedir, Neler Yapılabilir?
Bootstrap, basitçe açıklamak gerekirse CSS, HTML Ve JavaScript ile yazılmış yeniden kullanılabilen ve çok yönlü kod parçalarından oluşan bir tasarım çerçevesi yazılımıdır. Web sitesi için formlar, tablolar, gezinme, modlar ve diğer arayüz bileşenleri için HTML ve CSS tabanlı tasarım şablonlarına hizmet eder. Ayrıca JavaScript eklentileri için bir destek olarak kullanılır. Hem HTML5 hem de CSS3’ü destekleyecek şekilde programlanmıştır. Özellikle CSS kodunun uzun dizelerini yazmaktan sizi kurtarır. Aslında, Bootstrap sadece bir dosya koleksiyonudur (CSS ve JavaScript). Bir Bootstrap web geliştiricisi tarafından bu dosyaları sayfaya entegre ettiğinde, sayfa tasarım düzeni için çok sayıda sınıf ve hazır bileşen kullanılabilir hale gelecektir. Bunları kullanmak, web tasarımı ile modern web sitelerinin oluşturulmasını çok etkili hale getirir. Bu da size web sayfalarının tasarımı üzerinde çalışma kapasitesinin yanı sıra daha fazla zaman verir. Günümüzün web siteleri modern, şık, duyarlı ve “önce mobil” olmalıdır. Bootstrap, bu hedeflere minimum telaşla ulaşmamıza yardımcı olur.
Bootstrap başlangıçta Twitter geliştiricileri tarafından dahili kullanım için oluşturuldu, ancak bir süre sonra açık erişime sunuldu ve herhangi bir karmaşıklıktaki kullanıcı arayüzlerini geliştirmek için uygun bir araç seti haline geldi.
Web tasarımcıları ve geliştiricileri projelerinde Bootstrap kullanmayı oldukça sık tercih ederler. Tüm ekran boyutlarında (akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve PC’ler) mükemmel derecede doğru görünen duyarlı bir web tasarımı oluşturmak için kullanırlar.
Bir web geliştiricisiyseniz, siz de Bootstrap’ın sağladığı avantajlara bakmalısınız…
Bootstrap’ın Avantajları
1)Zaman Tasarrufu
Bir web sitesi, web uygulaması veya mobil uygulama oluşturmak için sınırlı bir zamanınız varsa, Bootstrap’tan yararlanabilir ve projenizi zahmetsizce gerçekleştirebilirsiniz. Bunun nedeni, projenizde kullanmanız için inşa edilmiş hazır bloklardır. Açıkçası, her şeye sıfırdan başlamak zorunda değilsiniz ve girdilerinizi benzersiz kılmak için belirli öğeleri değiştirebilirsiniz. Ayrıca Bootstrap’ı yüklediğinizde hazır temaları ve şablonları açar. Oradan seçim yapabilir veya diğer kaynaklardan gelen girdileri dahil etmeyi de seçebilirsiniz. Ancak, aynı şeyi yapan birçok insan olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, aynı temaya veya şablona sahip diğer web sitelerinden benzersiz görünmek için biraz yaratıcı olmanız keza web sitenizi veya uygulamanızı farklı bir şekilde tanımlaması için bazı şeyleri değiştirmeniz gerekir.
2)Kullanım Kolaylığı
İster web teknolojilerinde uzman ister yeni başlayan biri olun, Bootstrap kurulumunu kendiniz için herhangi bir güçlük çekmeden hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Söylendiği gibi, web teknolojileri (HTML, CSS, JavaScript) konusunda uzman olmanız gerekmese de, bunlar hakkında temel bilgilere sahip olmaktan zarar gelmez.
3)Responsive Grid System
Bir sayfa oluşturmak, sayfanız için bir ızgara düzeni oluşturmakla başlar. Akıllı telefonların kullanımında bir artış olduğu için duyarlı şebeke sistemleri son derece önceliklidir. Ön uç tasarımındaki herhangi bir yönelim bozukluğu, web sitesinin gerçekliğini doğrudan etkileyecek ve web siteniz ziyaretçilerin güvenini kazanamayacaktır. Bootstrap “Mobile-First” fikriyle oluşturulduğu için grid sistemi ekranı 12 eşit sütuna bölerek ekran boyutuna göre elemanları barındırabimektedir. Bu, web sitenizin ön uç mobil dostu olmasını sağlar. Ayrıca grid sisteminin sınıfları yardımıyla belirli öğeleri yalnızca belirli cihazlarda gizleyebilir ve gösterebilirsiniz.
4)Özelleştirilebilir
Bootstrap’in tasarım şablonundan memnun değilseniz, her zaman CSS dosyasında ince ayar yapabilirsiniz. Ayrıca mevcut tasarımınızla birleştirebilir ve birbirlerinin işlevlerini tamamlamasını sağlayabilirsiniz. Web sitenize farklı bir görünüm vermek istediğinizde çok faydalıdır. Ancak özel CSS’yi sıfırdan öğrenmek veya kodlamak için yeterli zamanınız yoktur. Bootstrap’in özelleştirme sayfasının yardımıyla, kendi temanızı oluşturmak için daha fazla ince ayar yapabilirsiniz. Ayrıca, web projeniz için ihtiyaç duymayacağınız tüm eklentileri ve bileşenleri belirlemeli ve kaldırmalısınız.
5)Açık kaynak
Bootstrap kullanmanın ana nedenlerinden biri, Github’da barındırılan açık kaynaklı bir proje olmasıdır. Satın alma ve lisanslama sorunlarıyla uğraşmanıza gerek yok. Bu size istediğiniz şekilde değiştirme özgürlüğü veriyor.
Bootstrap ile neler yapabilirsiniz?
Bootstrap’ın bazı yaygın kullanımları şunlardır:
Tabletlere, telefonlara ve masaüstlerine uyum sağlarken sayfa düzeni oluşturma en önde gelen avantajlarından biridir.. Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera ve Safari gibi modern tarayıcılarla da uyumludur. Destek topluluğu çok büyüktür. Bu nedenle IRC, Blog ve Expo’daki bir dizi geliştirici arasında sohbet etmek, diğer kişilerin bulgularına bakmak yapılabilecek etkinliklerden bazılarındandır.
Sonuç
Bu yazımda Bootstrap kullanmanın web projelerinde sağladığı kolaylıklardan ve Bootstrap ile neler yapılabileceğinden bahsettim.
Sitemizin diğer yazılım kategorisi içeriklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Çok yararlı bir site herkese öneririm