Yazılım

Frontend ve Backend Nedir? 

Web dünyasında Frontend ve Backend

Herkese merhaba, Frontend ve Backend Nedir? başlıklı bu yazımda siz değerli okurlarıma Frontend ve Backend kavramlarının neler olduğundan bahsedeceğim. 

Bu iki kavram web dünyasında oldukça önemlidir ancak birbirinden farklıdırlar. 

Günlük hayatta kullandığınız web sitelerinin tasarımlarının nasıl yapıldığını ve bu tasarımların arkasında nelerin olduğunu veya kullanıcı adı ve şifre kullanarak girdiğimiz siteler bu verileri arka planda nasıl işlediğini merak ediyorsanız bu yazımı okumaya devam edin.

Hazırsanız başlayalım… 

Frontend Nedir? 

frontend,

Bir web sitesine girdiğimiz de ilk olarak ne ile karşılaşırız? tabi ki de kullanıcı ara yüzü ile yani bizim işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz, şık tasarımlardan oluşan, yapacağımız işlemleri kolay bir şekilde yapmamızı sağlayan, doğrudan etkileşim halinde olduğumuz tasarımlarla karşılaşırız. İşte bu tasarımları oluşturan yapıya Frontend denir.

Frontend Türkçe karşılığı Ön Yüz anlamına gelmektedir. Ön yüzde bulunan: resimler, metin ve renkler, stiller, grafik tabloları, düğmeler, gezinme menüsü vb. şeylerin arkasında hep Fronted vardır.

Fronted ile ilgilenen kişilere Frontend Developer yani ÖnYüz Geliştiricileri denir. Sizde web sitelerinin Frontend kısmıyla ilgilenmek isterseniz HTML, CSS ve JAVASCRİPT vb. diller ile kendinizi bu alanda geliştirip siteleriniz için güzel ve kaliteli tasarımlar oluşturabilirsiniz. 

Web sitelerin de etkileşim halinde olduğumuz kullanıcı ara yüzünden neyin sorumlu olduğunu öğrendiğimize göre web siteleri için önemli olan Backend kavramının ne olduğundan bahsedebiliriz. 

 Backend Nedir? 

backend,

Frontend ve Backend insan yapısı üzerinde düşünürsek; Frontend insan yapısının dış kısmını yani ağız, burun, saçlar gibi vücut dışındaki yapılar gibidir. Backend ise insanın iç yapısı gibidir. Backend web sitelerimizin kalbini, beynini, damarları gibi yapıları oluşturur. 

Backend, web sitelerimizin sunucu kısmıdır. Web sitelerimizde görmediğimiz, etkileşim halinde olmadığımız kısımdır. Verileri düzenler, depolar ve ayrıca web sitesinin sunucu tarafından düzgün bir şekilde çalıştığından emin olur. 

Backend ile uğraşan kişilere Backend Developer yani Arka Yüz geliştiricisi denir. Sizde bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız PHP, JAVA, C++, PYTHON gibi diller ve MySQlPostgreSQLOracle gibi veri tabanları ile web sitelerinizin arka yüzlerini kaliteli bir şekil de tasarlaya bilirsiniz. 

Sizler de bu iki geliştirici arasından secim yaparak ona uygun çalışa bilirsiniz. Yok ben iki alanda da kendimi geliştirmek istiyorum diyorsanız Full-Stack Developer olabilirsiniz. 

Bu yazıyı sizin gibi meraklı arkadaşlarınız ile paylaşıp onlarında bu bilgilerden faydalanmasına vesile olabilirsiniz. Kariyer hayatınız da size başarılar diliyorum. 

Siber Eğitmen  

Osman Güneş 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı