Yazılım

Blockchain(Blokzincir) Teknolojisi Nedir?

Blockchain Yapısı

Gelişen teknolojiyle birlikte insanların internet kullanımı artmakta ve sürekli olarak bir veri transferi yapılmaktadır. Bununla birlikte bu verilerin güvenliği ile ilgili insanlarda bir güven duygusu oluşmaktadır. Özellikle finansal konuda olan bu sorunu ortadan kaldırmak için blockcahin ortaya çıkmıştır. Blockcahin teknolojisi ile insanların internet ortamında güvenli ve şeffaf şekilde işlem yapılması sağlanır. Peki günümüzde popülerliği ve kullanımı artan bu blockchain nedir? Çalışma mantığı nasıldır? Hangi alanlarda kullanılır…

Hadi gelin bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Diğer bir adıyla Blok Zincir, blokların zincir şeklinde yapılanmasından ortaya çıkmıştır.Bu sistem ile dağınık yapıda olan veritabanının şifreli olarak takip edilmesini sağlar. Blockchain yapısı veri tabanına benzerdir fakat uçtan uca şifreleme yerine merkezi olmayan bir şifreleme kayıt defteri kullanılır. Böylece her bir kullanıcının kendilerine ait işlemlerini görmesi ve kopyasına sahip olması sağlanır.  Her bir blok, bir önceki blokla ilişkilidir ve şifrelidir. Bu sayede sistemin hacklenmesi çok zordur. Ayrıca zincir yapısı da bu şekilde oluşur.

yazılım,

Blockchain Tarihçesi

İlk kez 1991 yılında Stuart Haber ve W. Scott Stornetta  tarafından ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra 1992 yılında Bayer, Haber ve Stornetta Merke ağaçlarıyla birlikte belgelerin blok halinde toplanmasını sağladı. Böylece verimlilik artmış oldu. 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından ilk blok zincir kavramsallaştırılmıştır. Nakamoto , Bİtcoin’in yaratıcısı olarak bilinmektedir. Ayrıca aynı zamanda ilk blok zinciri veritabanın tasarlamıştır. Son olarak da Nakamoto 2010 yılının Aralık ayına kadar Bitcoin’i geliştirmeye devam etmiştir. 2014 Ağustos ayında tüm kayıtların bulunduğu bitcoin blockchain dosya boyutu 20 GB’a ulaştı. 2015 Ocak’da 30 GB a yükselen boyut , 2017 Ocağa kadar bitcoin blockcahin 50 GB’dan 100 GB’a çıkmıştır.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Blochainin yapısı merkezi bir sisteme bağlı değildir. Bütün cihazlarla blok zincirinde yer alan verilere erişim sağlanır. Ayrıca yapılan işlemlerin kime ait olduğu, hangi tarihte yapıldığı gibi verilere de erişimini şeffaf bir şekilde sağlanmaktadır. Sistemde yapılan işlemler değiştirilemez. Böylece düzelme yapmak isteyen kullanıcı sisteme yeni bir kayıt eklemektedir. Bu sayede yapılan tüm işlemler koruma altına alınır ve doğru ya da yanlış işlemler gözlemlenir.

Blok zincir teknolojisinde kimlik, tüm ağların tanıyacağı şekilde oluşturulur (kimlik numarası kullanılır). Bununla birlikte kullanıcının ad, soyad vb. gibi kişisel verileri kullanmak yerine bu kimlik numaraları kullanılır. Burada yapılan işlemler hash fonksiyonları ile korunarak zincirler üzerine kayıt yapılır.

Hash fonksiyonu, oluşturulan karakter dizileri harfler ve rakamlardan oluşur. Yapılacak olan değişiklik farklı bir dizinde oluşur.

yazılım,

Blockchainde veriler merkezi bir yerde tutulamaz. Bunu yerine blok zinciri kopyalanır ve tek bir bilgisayar ağına dağıtılır. Zincire yeni bir blok eklenmesi yapıldığında ağdaki her bir bilgisayar blok zincirini günceller. Böylece ortaya çıkaracak riskler azalır ve işlem gücünü de hafifletir. Blok zincir ağında gerçekleşen işlemler, binlerce bilgisayardan oluşan bir ağ tarafından onaylanmaktadır. Onaylama işlemlerinde insan etkisi kullanılamaz. Böylece onaylama işlemi az insan hatası ve doğru veri kaydı ile tamamlanır. Şunu da unutmamak gerekir doğrulama işlemleri üçüncü taraf olamadan gerçekleşir. Böylece bunların maliyetleri de olmamış olur.

Blockchain Hangi Alanlarda Kullanılır?

Gelişen teknolojisiyle blockchain kullanımı artmasının ardından sektörlerde bir merak uyandırmıştır. Günümüzde blok zinciri en çok kullanan sektörler şu şekildedir:

  • Kamu Sektörü,
  • Finans sektörü,
  • Enerji sektörü,
  • Sağlık sektörü,
  • Tedarik zinciri.

Özet olarak Blockchain de merkezi olmayan bir yapı kullanması bu sistemi daha güvenli hale getirmiştir. Bu da sistemin hacklenmesini ya da veri kaybı oranını düşürmüştür. Böylece insanların blockcahin teknolojisi kullanması artmış ve insanlarda güven oluşturmuştur. Günümüz blockchain teknolojisine doğru gitmektedir.

Yazının sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım sizin için eğlenceli ve faydalı bir içerik olmuştur. Sorularınızı ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz.

Diğer içeriklerim için Bükiye BARAK sayfasını takip edebilirsiniz✍?.

Etiketler

Bükiye Barak

Yazılım Dolu Günlere...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı