Yazılım

DeviceHive Nedir, Ne İşe Yarar?

Nesnelerin interneti üzerine projeler/uygulamalar mı geliştirmek istiyorsunuz? Aslına bakarsanız eğer böyle bir planınız varsa sektöre yön verenler arasında olma ihtimalinizin de yüksek olduğunu söyleyebilirim. Yakın geçmişten itibaren IoT ile gelen değişimler, hayatımızın her anına nüfuz etmiş durumda. Üstelik bu değişimler her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Ayrıca bizlere zamandan ve işten kazandırarak da hayatımızı kolaylaştırıyor. Durum böyle olunca da bu alandaki hizmet ve ürünlerin değeri yadsınamaz bir hal almaktadır.

Buna karşılık nesnelerin interneti üzerine projeler geliştirmek için bazı platformlar vardır. IoT için programlama dilleri ve IDE’leri hakkındaki içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederim. Bu ortamlardan biri de DeviceHive’dir. Bu IoT uygulama geliştirme platformu, yazılımcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Peki, onu bu kadar çekici kılan nedir? Gelin bunun yanıtını hep birlikte keşfedelim.

DeviceHive Nedir?

Tarihine bakacak olursak, ne çok yeni ne de çok eski bir platformdur. Bundan tam 10 yıl önce 2012’de piyasaya sürülmüştür. Neredeyse her açık kaynaklı platformda olduğu gibi gelişmiş ve sürekli geliştirilen özelliklere sahiptir. Yazılım geliştiricilerinin yanı sıra kurumsal işini nesnelerin interneti ile entegre ederek büyütmek isteyenlerin de tercihidir. Bu denli yüksek potansiyele sahip olmasının altında yatan en büyük etmenlerden biri, uzaktan ve bağımsız olarak denetlenip kontrol edilebilen bulut tabanlı bir API’ye sahip olmasındandır. Buna bağlı olarak da güvenlikten, maliyetten, zamandan ve alt yapıdan kazanç sağlamaktadır.

devicehive nedir,

Üstelik DeviceHive’yi tercih ettiğinizde entegre çözümlerde beraberinde gelmektedir. Bunlar arasında ağ geçitleri, yönetim protokolleri ve kitaplıklar gibi desteklerde bulunmaktadır. Takdir edersiniz ki nesnelerin interneti, genel itibari ile makineden makineye iletişim(M2M) için kullanılmaktadır. Bu sayede insan faktörüne düşen iş yükü minimalize edilip, iş süreci hızlı ve etkin bir biçimde devam etmektedir. Tüm bunları göz önüne aldığımızda DeviceHive’nin de ortaya çıkış amacını kavrayabiliriz. Öyle ki DataArt şirketi tarafından M2M projelerinin tasarlanması ve geliştirilmesi üzerine ortaya çıkmıştır. Makineler arasındaki iletişimin gerçekleşmesi, kontrollerin yapılması keza yönetimin eksiksiz bir biçimde sürdürülebilmesi için bünyesinde ilgili araçları barındırır.

DeviceHive ayrıca 3 güçlü teknoloji ile entegre bir biçimde çalışmaktadır. Bunlar;

  • Bulut teknolojisi,
  • Gömülü sistem teknolojisi,
  • Mobil teknoloji

Şeklindedir. Bu nitelikleri ile de geliştiricilerin ve kurumların dikkatini üzerine çekmeyi başarmaktadır.

DeviceHive Özellikleri

Makineden makineye iletişimi sağlamaya yarayan bu nadide platformun özelliklerini keşfedince heyecanınıza yenik düşüp, hemen çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Özet geçmek gerekirse, kullanım kolaylığından bağımsız yapısına, otomatize edilen sistem yönetiminden durum analizlerine değin birçok yetkinliğe sahiptir. Bunları maddeler halinde liste halinde inceleyelim.

  • Dağıtım Hizmeti: DeviceHive yalnızca tek bir kitleye hitap etmemektedir. Yani yalnızca büyük kuruluşlar için değil, işletme türünüz fark etmeksizin her ölçekteki kurumlar için hizmet dağıtımları mevcuttur. Ayrıca özel, genel ve hibrit bulut hizmetlerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla Kubernetes ve Docker Compose dağıtımını içermektedir.
  • Bağlantı: ESP8266(mikro kontrol ünitesi) gömülü cihazları dahi desteklemektedir. Bununla beraber REST API, MQTT, WebSockets vasıtası ile herhangi bir makine/cihazla bağlantı kurmanızı sağlar.
  • Analiz: Elastic Search, Apache Spark, Cassandra ve Kafka yazılımlarını kullanarak gerçek zamanlı, geriye yönelik analitik özellikleri sunmaktadır.
  • Ölçeklenebilir: Kubernetes yazılımı ile entegre biçimde ölçeklenebilirlik sunmaktadır. Kubernetes’in kapsamlı yazılım mimarisi özellikleri ile yazılım tasarım uygulamaları geliştirmek mümkündür.
  • Açık kaynak: Açık kaynaklı ve ücretsiz sürümü Apache 2.0 lisansı çatısı altında gelmektedir.
  • Entegrasyon: Kullanıcılarının özelleştirilmiş olarak JavaScript kodu çalıştırmasına imkan tanır. Öyle ki Apple’nin Sirisi, Amazon’un Alexa’sı, Google’nin Asistanı gibi ses destekli hizmetlerle entegrasyonu sağlanabilmektedir.

DeviceHive hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. IoT alanında proje geliştirmek isterseniz, bu nadide platformu kullanır mısınız?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı