Swift Programlama Dili Nedir, Neler Yapılabilir?
Herkese merhaba sevgili okuyucularım. Öncelikle nasılsınız? Umarım çok iyisinizdir. Sizlere bu içeriğimde Swift Programla hakkında bilgiler sunacağım. Eminim bu yazıyı okuyan okuyucularımdan bir kısmının bu dil hakkında az çok bilgisi vardır. Hadi daha detaylı öğrenelim.
2010 yılı itibariyle mobil uygulamalar ortaya çıkmaya başladı. Daha sonra mobil uygulamalar hızla yükseldi ve popülerlik kazandı. Tam da bu sırada uygulama geliştiricilerinin hepsi mobil programlamaya yöneldiler ve mobil yazılım dillerine ağırlık vermeye başladılar.
iOS ve Android, geçmişin ve günümüzün öncü işletim sistemlerindendir. Bu iki işletim sistemi uygulama geliştirmek için kullanılabilecek dillerin arayışına başladı. İşte tam olarak bu dönemde Apple, ürünlerinde çalışan uygulamaları yazmak için Swift’i ortaya çıkarmıştır.
Swift kelime anlamı olarak İngilizcede birçok anlama gelse de logosundan anlayacağımız üzere aslında kara sağan kuşundan esinlenilmiştir.
Swift’in Ortaya Çıkışı
Apple Swift dilinden önce Objective-C dili ile uygulamalarını geliştiriyordu. Apple firması kullanıcılarını Swift diline zorlamak istemediği için Objective-C diline yatırım yapmaya devam ederek Swift’i hayatına yavaş yavaş sokmuştur. 2014 yılında bir konferansta tanıtımı yapılan dil kullanıcılar tarafından ilgi görmüştür.
Bir süre sonra Apple üzerinden uygulama geliştiren programcılar Swift’in beta sürümü ile buluştular. 11 milyon kullanıcı birinci ayında beta sürümü cihazına indirdi.
Zaman geçtikçe geliştirilmeye devam edilen Swift dili hakkında artık üreticiler tarafından bir bakış açısı oluşmaya başlamıştır. Bazı kullanıcılar dilin çok kolay bir dil olduğunu söylerken bazı kullanıcılar da bu kolaylıktan yola çıkarak dilin beceriksiz olduğunu söylüyordu. İki tarafa bölünen kullanıcıların ortada buluştuğu tek nokta henüz bu dili kullanmak için erken olduğuydu.
2015 yılında Apple, Swift’i açık kaynak kodlu bir program olarak kullanıcıların önüne sunmuştur. Apple’ın bu hamlesinden sonra Swift yoğun bir ilgi görmüştür. Açık kaynak kodlu halini daha ilk haftadan 60.000 den fazla kullanıcı indirmiştir. Bu hamleden 2 yıl sonra en hızlı gelişen programla dillerinden biri olmuştur.
Swift’le Neler Yapılabilir?
Apple muhteşem taktiğini Swift programlama dilinde de kullanmıştır. Yani Swift dili ile yalnızca Apple uygulamaları geliştirilebiliyor. Swift diliyle, macOS, tvOS, iPadOS, watchOS ve iOS için, uygulama geliştirilebilir.
Swift’in temellerinde açık kaynak kod olduğu için, açık kaynak kodlu işletim sistemleri çekirdeklerinde de çalışabiliyor. Yani Linux işletim sistemi için Swift dilini kullanarak uygulama geliştirilebilir. Yine de unutmamak gerekiyor ki Swift dilinin geliştirilmesinin sebebi Apple ürünleri içindir. Her ne kadar Linux için de uygun olsa da asıl var oluş sebebi Apple uygulamalarını geliştirmektir.
Swift Nereden Öğrenilebilir?
Swift dilini temelden öğrenmek için, iPad’lerde ücretsiz olarak bulunan Swift Playgrounds uygulaması geliştirildi. Aslında bu uygulama çocuklar için yapılmış olsa da 0’dan başlayanlar için de keyifli bir öğrenim sağlayabilir.
Kendini programlama alanında geliştirmiş programcılar için ise, App Store’da yaklaşık 500 sayfalık kullanma kılavuzu yerine geçen bir e-kitap mevcuttur.
Sadece Apple cihazlarına özel üretilmiş olan , macOS üzerinde çalışan, Xcode adında bir Apple (IDE) si kullanılıyor.
Swift’in Olumlu Yönleri
- Uygulama geliştirme sürecinin hızlı olması
- Güvenilir bir programlama dili olması
- Otomatik Bellek Sayma özelliğinin bulunması. Diğer dillerde çöp toplayıcıları kullanılmaktadır.
Swift’in Olumsuz Yönleri
- Yeni bir dil olması.
- Az kullanıcıya sahip olması
- Eski iOS sürümleriyle uyumluluğunun düşük olması.
Evet, arkadaşlar benim size aktaracağım bilgiler bu kadardı. Sorularınızı bana yorumlar kısmından iletebilirsiniz. Umarım sizler için faydalı bir içerik olmuştur. Hepiniz sağlıkla kalın. ?
Diğer içeriklerime buradan ulaşabilirsiniz. ?