Yazılım

Home Assistant Nedir, Ne İşe Yarar?

Günlük hayatınızda en çok vakit geçirdiğiniz alanlar neresi? Bu soruya yanıt olarak büyük bir çoğunluğun, “evler” diyeceğini tahmin ediyorum. Öyle ki evlerimiz, bizim yegane yaşam alanlarımızdan biridir. En temel ihtiyaçlarımızı burada karşılamaktayız. Öte yandan tüm gün boyunca iş yerinde, okulda çalıştıktan sonra evinize döndüğünüzde nasıl bir ortamda bulunmayı isterseniz? Hadi, bu soruyu bir seviye daha ileriye taşıyalım. Evde yokken dahi evinizi kontrol etmek kulağa nasıl geliyor, üstelik evde hiç kimse yokken? Bunun mümkün olması için rüya görmemiz mi gerek dersiniz? Hayır. Aslına bakarsanız bunun bir ‘imkan’ olmasını sağlayan teknolojiyi yıllardır kullanılmakta. Nasıl mı? Home Assistant yazılımı ile… Peki, Home Assistant nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Gibi soruların cevaplarını bu içeriğimizde keşfedeceksiniz.

Home Assistant Nedir?

Evinizdeki cihazların birbiri ile konuşması, kulağa nasıl geliyor? Evet, Home Assistant ile böyle bir şeyin yaşanması mümkün kılınıyor. Ayrıca bu yaşam alanımız yapısı itibari ile gizliliğin ve mahremiyetin ön planda olmasını gerektirmektedir. Buna bağlı olarak Home Assistant, gizliliğe ve yerel kontrole odaklanmaktadır. Üstelik açık kaynaklı ve dolayısıyla ücretsiz olması da en büyük avantajlarındandır. Bu sayede geliştiriciler tarafından geliştirilmeye sürekli açıktır. Bu da evinizdeki IoT cihazlarınızın(akıllı cihazlar olması gerekir) çok daha işlevsel kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.

home assistant nedir,

Evinizin durumunu akıllı telefonunuzdan, bilgisayarınızdan veya tabletinizden takip edebilirsiniz. Akıllı telefonlardan bahsetmişken Home Assistant yalnızca tek bir işletim sistemine odaklı değildir, çeşitliliğe uyum sağlayabilmektedir. Öyle ki hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Diğer taraftan gerekli entegrasyonları yaptıktan sonra evinizin sizin durumunuza ve ayarlamalarınıza göre otomatik olarak her şeyi yapmaya başlayacaktır. Örneğin, evinizin sıcaklığı 23 derecenin altına düştüğünde kombiniz devreye girebilir. Öte yandan oda sıcaklığı 29 derecenin üstüne çıktığında klima çalışabilir. Akşam saat 20.00’dan sonra veya siz eve giriş yaptıktan sonra aydınlatmalar açılabilir. Keza kullanılan elektrik kullanımından evdeki diğer bireylerin durumlarına(evde olup, olmadıkları) değin birçok bilgiyi görebilirsiniz.

Home Assistant yazılımı 1000’den fazla entegrasyon özelliğine sahiptir. Yukarıdaki satırlarda bahsettiğim nitelikleri ise bunlardan yalnızca birkaçıdır. Peki, Home Asisstant nasıl kurulur?  Bu sorunun yanıtını da öğrenerek, belki de evinizi akıllı bir ortam haline getireceksiniz. Kim bilir…

Home Assistant Nasıl Kurulur?

Raspberry Pi hakkında bilginiz var mı? Eğer yoksa ilgili içeriğimizi inceleyerek bu konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. ‘Neden buna gerek duyayım ki?’ diye düşünüyorsanız, çünkü bu bilgisayar ile evinizi asistanınız haline getirebilirsiniz. Keza Home Assistant kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu da bu yöntem ile uygulama yapmaktadır. Bir Raspberry Pi’ye sahip olduktan sonra indirdiğiniz donanımları micro-SD vasıtası ile karta(raspberry pi) tanıtarak kurulum aşamasını tamamlayabilirsiniz. Daha basit ve ilkel bir kurulum yöntemi de sanal ortam(virtual environment) aracılığıyladır. Fakat bu alternatifi doğru biçimde kullanabilmeniz için Python programlama diline ve Linux mimarisine bir nebze de olsa hakim olmanız gerekmekte. Aksi durumda Home Assistant’ınızda sorunlar yaşayabilir veyahut da kurulumunu dahi gerçekleştiremeyebilirsiniz. Ayrıca Home Assistant’ın desteklediği işletim sistemlerinden bazıları şunlardır;

  • Android,
  • MacOS,
  • Linux,
  • Windows

Şeklindedir. Bu konu hakkındaki görüş ve önerilerinizi yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Sizce evinizi tek bir cihaz üzerinden kontrol etmenin başka ne gibi avantajları olabilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı