Yazılım

Yazılım Mühendisi mi Yazılımcı mı?

Yazılım mühendisi mi yazılımcı mı? Aslında bu iki kavram birbirinden çok farklı iki konsepttir.

Son zamanlarda “Yazılımcı olmak için üniversite okumam gerekli mi? Üniversitede okumadan da yazılım alanında iş bulabilir miyim?” gibi sorulara gerek çevremde gerekse sosyal medyada sık sık karşılaşıyorum.  Bence bu soruların cevabı koca bir “evet”. Üniversite okumadan da iyi bir programcı olabilirsin, projelerde bulunabilirsin, kendini bu alanda geliştirebilirsin ve hatta iş bulabilirsin. Fakat mühendis olmak ve mühendislik okumak bir disiplin işidir. Eğitim hayatın boyunca gördüğün dersler (algoritma, bilgisayar mimarisi, veri yapıları vs.) sayesinde ufkun açılacak ve işin sadece programlama kısmından  öte mühendislik kavramı burada başlayacaktır. Aldığın bu dersler sayesinde ufkun, bakış açın ve öğrenme yetin genişleyecektir.

Üniversitenin sosyal olarak insana kattıkları göz ardı edilemez. Aynı alana ilgi duyan yüzlerce insan ile hem ortak projeler yapacak, hem network edinecek, hem de takım çalışmasını öğrenmiş olacaksın.  İş hayatına başladığınızda bunun ne kadar önemli olduğunu ve bireysel çalışan insanların ekip ile bir araya geldiğinde hiç de verimli olamadığı bir sürü örneklerle tecrübe edilmiştir. Hem bu sebeplerden ötürü, hem de gerekli disiplini sağlamak amacıyla eğitimin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu tabii ki üniversite okumadan vizyon ve misyon edinemezsiniz, kendinizi geliştiremezsiniz demek değil. Gelin bu konuda neler yapılabilir ve nasıl bir yol izlenir biraz değinelim.

yazılım,

1)Hedef Belirleyin

İster üniversite okuyarak bir mühendis, ister alaylı bir yazılımcı olun hedef belirlemek bu işin temelidir. Hedef belirlemeden bir işe başlarsanız motivenizi ve hevesinizi kaybettiğinizde hayal edeceğiniz hiçbir amacınız olmaz ve kolay pes edersiniz. Ne istediğinizi bilmediğiniz için de yol kat edemez ve yarım yamalak bir işe başlamış olacaksınız.

2)Bir Programlama Dili Belirleyin

İstediğiniz herhangi bir dili en iyi şekilde öğrenip onda eksiksiz olmaya çalışın. Belirlediğiniz dilin mantığını en iyi şekilde kavramaya özen gösterin. Bir programla dilini ileri seviyede öğrendiğiniz zaman diğer dilleri öğrenmek hiç de zor olmayacaktır. Yeni başlayan biri için Python dilini örnek olarak gösterilebiliriz. Tabii ki siz iyice araştırıp hangi alanda çalışmak istiyorsanız, hangi uygulamaları geliştirmek istiyorsanız ona yönelik bir programlama dili seçmeniz gerekecektir.

3)Bol Bol Pratik Yapın!

Belirlediğiniz programlama dilinde bol bol pratik yapıp somut projeler elde edin.  En iyi öğrenme şeklinin uygulayarak, deneme-yanılma yöntemiyle hatalar yaparak, bunlara çözüm arayarak olacağını unutmayın. Sürekli deneyin, hata yapın tekrar deneyin. Bu süreç 3 ay da olabilir 3 yıl da… Kendinize en uygun çalışma yöntemini belirledikten sonra işin sonunda emekleriniz karşılığını bulacaktır.

4)Topluluklara Katılın

Sizle aynı işi yapan veya yapmak isteyen insanlar ile işbirliği içinde olun. Eğer çevrenizde bu tip insanlar bulamazsınız, sosyal medya üzerinden arkadaşlar edinin. Herhangi bir sorununuza çözüm bulamadığınızda çevrenizde yardım alacak birileri olması sizi motive edecek ve vakit kaybından kurtaracaktır.

 

universite,

Sonuç olarak evet yazılımcı olmak için üniversite mezunu olmanız gerekmiyor fakat bu işin temelini ve mantığını kavramak ve disiplin geliştirmek için eğitim gereklidir. Tabii bu iş sadece üniversite diploması ile değil kendinizi geliştirmenizle de alakalı. Her alanda olduğu gibi bu alanda da maalesef diplomalı işsiz çok.

Ülkemizde ve hatta dünya genelindeki şirketlerde lisans derecesinin önemi yadsınamaz. Fakat yazılım öyle bir alan ki kendinizi geliştirmek ve göstermek için bir çok seçenek mevcut. Eğer yılmadan belirlediğiniz hedeflere doğru ilerlerler kendi rotanızı oluşturursanız bu sektörün kapısı size açılacak ve güzel iş imkanları sağlayacaktır…

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı