Raspberry Pi İçin Hangi IDE Tercih Edilmeli?
Bilgi teknolojileri alanlarında her geçen gün yeni, uygun maliyetli ve işlevsel ürünler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birinin de Raspberry Pi olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Piyasaya ilk çıkışını yani tarihini incelediğimizde İngiltere’de bir vakfın üniversite çağı öncesi gençlere ve hatta çocuklara bilgisayar bilimlerini öğretmek olduğu karşımıza çıkmaktadır. Fakat öyle ki Raspberry Pi, yalnızca öğrenciler tarafından değil, aynı zamanda projesini geliştirmek ve denetlemek isteyen uzmanlarca da sıkça tercih edilmektedir.
Boyutları itibari ile bir bilgisayar anakartı, kredi kartı boyutlarındadır. Özellikleri ile de ilk kişisel bilgisayarlar olarak düşünebilirsiniz. Donanım parçaları olmaksızın yalnızca çalışmasını sağlayan işlevlere sahiptir. Çoğu kişinin aklındaki sorulardan biri de, ‘Arduino ile Raspberry Pi aynı mı veya benzer mi?’ Aslına bakarsanız her ikisi birbirinden çok farklıdır. Gerek hedefleri gerek programlama aşamaları ve projeleri olarak değerlendirecek olursak, Arduino ve Raspberry Pi’nin farklarını net bir şekilde görebiliriz. Bu alanda çalıştırabileceğiniz ve proje geliştirebileceğiniz işletim sistemi ortamları şu şekildedir;
- Windows(Windows 10 IoT Core),
- Linux dağıtımları(ARM tabanlı olmalı. Kali Linux, Ubuntu Mate gibi…),
- Anroid,
- OpenELEC,
- FreeBSD,
- Retro Oyun Sistemleri,
- Chromium OS,
- RISC OS Pi,
- Plan 9,
- Lakka.
Peki, hem öğrenciler hem de yazılım geliştiriciler tarafından sıklıkla kullanılan Raspberry Pi için hangi IDE’ler tercih edilmektedir? Bu içerikte 3 farklı Raspberry Pi IDE’sini keşfedeceğiz.
1- Geany
Geany, yalnızca Raspberry Pi için değil, aynı zamanda onlarca(50’den fazla) programlama dili için kod editörlüğü yapabilmektedir. Üstelik yapısı itibari ile de çok düşük boyutlarda olduğundan, keza programın kullanım esnasında da bilgisayarın donanım özelliklerini fazla yormamasından dolayı oldukça hafif bir yapıya sahiptir.
Grafiksel arayüzü de programcıların tercih sebebidir. Öyle ki, basit tasarımı ve görsel grafikleri ile kullanımı oldukça kolaydır. Diğer özelliklerini de ele alacak olursak Geany, söz dizimi vurgulama, HTML-XML etiket kodlarının otomatik tamamlanması gibi niteliklere de sahiptir. Böylece yazılımcının/programcının bir IDE’den isteyebileceği tüm yetkinliklere sahiptir diyebiliriz.
2- BlueJ
Sade arayüz tasarımı ile kolay kullanımı ön plana çıkarmaktadır. Öyle ki temiz kod yazma hususunda büyük bir önem taşır. Ayrıca Java programcıları için ilk aşamada en çok tercih edilen ve kullanılan IDE’dir. Bununla birlikte Java ile yazılan kodu derlemeksizin ilgili programı çağırmayı da mümkün kılmaktadır. Böylece yazdığınız kodu analiz etmek veyahut da başka kod bütünleri ile birleştirmek istediğinizde elzem bir özellik haline gelmektedir. Yapısı ve tasarımı gereği her ne kadar minimal özelliklere sahip olsa da işlevselliğinden asla ödün vermemektedir.
3- Lazarus
Bu IDE pazarlama faaliyetlerini ‘hızlı yazılım geliştirme’ olarak sunmaktadır. Aslına bakarsanız, söyledikleri ile bu geliştirme ortamının işlevselliği birbiri ile uyuşmaktadır. Derlemesi olabildiğine hızlıdır. Bu durum da zamandan ve dolayısıyla işten kazanmak için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Ayrıca ücretsiz Pascal derleyicisini de bünyesinde barındırır. Pascal derleyicisinin var olması çok büyük bir avantajı da beraberinde getirmektedir.
Öyle ki projenizi tek bir platform(Lazarus) üzerinde başlatıp, bitirmenize ve başka platformlarda da derleyip, çalıştırabilmenizi sağlar. Tüm bunlarla beraber kodunuzda var olan sorunları tespit etmeniz için size problemle ilgili ipuçları da vermektedir. Söz dizimi vurgulama, kod tamamlama, kod şablonları niteliklerinin yanı sıra MySQL, Oracle, PostgreSQL gibi farklı bileşenlere de destek sunmaktadır.
Bu 3 Raspberry Pi için ortam sunan IDE’ler hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. Siz bu alanda proje geliştirecek olsanız, hangisini kullanmayı tercih ederdiniz?