Yazılım

SQL Nedir? SQL Veri Komutları Kullanımı

SQL Tarihçesi ve Kullanımı

Herkese merhaba, sevgili Siber Eğitmen okuyucuları. Nasılsınız? Umarım iyisinizdir?. Bu içeriğimin konusu Sql veritabanıdır. Her şeyden önce bir çok büyük marka veri tabanı sorgu dili olarak MySQL kullanmaktadır. Örneğin, YouTube, Twitter ve FaceBook gibi devleşmiş şirketler verilerini SQL’ de tutmaktadır. Ayrıca çoğu şirket günümüzde projelerinde SQL kullanmaktadır. Hadi gelin bu programlama dilinin ne demek olduğuna beraber bakalım.

SQL NEDİR?

SQL veri tabanı Structured Query Language kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Yapılandırılmış Sorgu Dili demektir.

SQL ile birden fazla veriyi farklı şekillerde barındıran veri tabanlarındaki yönetim sistemine verilen isimdir. Verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. Aslında o bir programlama dili değildir. Ancak çoğu kişi  programlama dilli olarak bilir ya da kabul eder. Bununla birlikte sadece veri tabanı üzerinde işlem yapar. Mesela veri tabanında bulunan tablolara bilgi ekleme(insert), bilgi çıkarma(delete), bilgi değiştirme(update) ve bilgi sorgulama gibi işlemler örnek verilebilir. Kısaca şu şekilde örnek vermek istiyorum. Örneğin bir ilaç takip sistemi düşünün, burada ilaç ekleme, silme, güncelleme ve arama özellikleri var. Sonuç olarak, sizin yapacağız her işlem veri tabanında kayıt altındadır. Başka bir deyişle yani bir ilaç eklediğinizde aslında veri tabanına eklemiş olursunuz. Bu ve bunun örnekler çok fazladır. SQL ile kullanabileceğiniz veri tabanları isimleri şunlardır:

    • MySQL
    • Mssql
    • Microsoft SQL Server
    • Oracle
    • IBM Database 2 (IBM DB2)
    • PostgreSQL
    • Sybase
    • IBM Informix
    • Progress
    • Firebird
    • Access

yazılım,

SQL TARİHÇE

İlk versiyonu SEQUEL olarak bilinmektedir. Tek bir komutla bir çok veriye ulaşması sayesinde yazılım sektöründe yeni bir dönemi başlattı. İlişki veri tabanı yönetim sistemleri yani IBM’in DB2’si ve 1979’ da bulunan Relational Software Inc. yani günümüzün Oracle’ı RDBMS için temel sorgu dili olarak çok hızlı bir şekilde gelişti. Sonuç olarak, 1986’da Microsoft SQL Server ve günümüzün sahip olduğu birçok açık kaynak veri  tabanlarının yolunu açan ANSI ve ISO kuruluşları tarafından kullanıldı.

Ayrıca SQL kurulumu için Microsoft kendi sitesine gidebilirsiniz.

SQL KOMUTLARI

4 önemli gruptan oluşur:

  1. Data Query Language- Veri Sorgulama Dili (DQL)

DQL, SELECT komutu ile veri tabanında bulunan mevcut bilgilerin bir bölümünü veya tamamını belirtilen koşullara bağlı olarak alır. Ek olarak, kullanılan komutların neredeyse hepsi SELECT komutu ile başlar.

SELECT: Veri tabanından bilgileri(verileri) alır.
  1. Data Manipulation Language- Veri Kullanma Dili (DML)

DML ile veri tabanında bulunan bilgilere işlem uygulanır. Böylece veri tabanına veri ekleme, veri silme ve mevcut verilere güncelleme işlemlerini yapar.

INSERT: Veri tabanına yeni bilgiler ekler.
UPDATE: Veri tabanında bulunan bilgileri yenisi ile günceller.
DELETE: Veri tabanında bulunan verileri siler.

yazılım,

  1. Data Definition Language- Veri Kullanma Dili (DDL)

DDL ile tablo oluşturma, silme, değiştirme vb. işlemler yapılır.

CREATE: Veri tabanına yeni bir tablo oluşturur.
ALTER: Veri tabanında bulunan tabloları günceller. Mesela yeni bir sütun ekler. Sütunun uzunluğu gibi yapısal olan değişiklikleri sağlar.
DROP: Tablo ve içerisinde bulunan verileri siler.
  1. Data Control Language- Veri Kontrol Dili (DCL)

DCL ile kullanıcıya tablolar için yetki verilir ya da geri alınır.

GRANT: Kullanıcıya yetki izini verilir.
REVOKE: Kullanıcıya verilen yetki geri alınır.

Bu haftaki içeriğimin sonuna gelmiş bulunmaktayım. Umarım sizin için öğretici ve faydalı bilgiler olmuştur. Bir sonraki içeriğimde görüşmek üzere. İyi günler?.

Diğer içeriklerim için Bükiye BARAK sayfasını takip edebilirsiniz✍?.

Siber Eğitmen Youtube Sayfası ⇒ YouTube

Siber Eğitmen İnstagram Sayfası ⇒İnstagram

Etiketler

Bükiye Barak

Yazılım Dolu Günlere...

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı