Yazılım

Yazılıma Başlarken Tavsiyeler

Hepinize merhaba güzel insanlar. Bu satırları yazarken sarf ettiğim çabayı ve yaşadığım heyecanı tahmin bile edemezsiniz. Öncelikle bilmenizi isterim ki, yazılıma başlamak için en güzel adımı çoktan atmış bulunmaktasınız. Bunu da şimdi nereden anladın diyecek olursanız eğer, unutmayın ki her şey ilk merakla başlar. Siz de yazılım alanında bir şeyleri merak ettiniz, araştırmaya başladınız ve kendinizi bir anda burada buldunuz. O yüzden tekrardan sizlere kocaman bir merhaba diyor ve gönülden selamlıyorum.

Şimdi gelin şöyle hep beraber biraz göz atalım.

Yazılıma ön hazırlık yapılmalı mı?

Yazılım işine girmeden önce onu tanıyın. Araştırmalarınız yapın, farklı kaynaklardan bilgiler edinin. Asla ama asla araştırmadan bu işe girişmeyin. Yazılım eğlenceli olduğu kadar zor bir iştir. Emek ve sabır ister. Bir satırlık kod için saatlerce, günlerce düşünebilirsiniz. Eğer sabırsız bir insansanız ilk başlarda bu iş keyifli gelse de sonrasında sizin için can sıkıcı bir hal alabilir. Kendinizi bir anda bir sıkışmışlığın içinde bulabilirsiniz. Kısacası şunu söylemek istiyorum neyle karşı karşıya olduğunuzu bilin. Beklentilerinizden çok daha kapsamlı bir işe girişiyorsunuz, emin olun. 🙂

Yazılıma nereden başlamalıyız?

Yukarıda belirttiğim gibi bu işe araştırmadan girmeyin. Sonrasında ise bütün dilleri bir anda öğrenmeye çalışmayın ve hemen kod yazmayı, projeler yapmayı arzulamayın. Kendinize zaman verin, gitmek istediğiniz yönü belirleyin, kendinizi sıkmayın. Bir dil belirleyin başlangıç için. Naçizane tavsiyem C# dili başlangıç için güzel olabilir. Bir dili öğrenmeyi başarabildikten sonra artık diğer dilleri öğrenmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Diller gözünüzü korkutuyorsa eğer, çocuklar için tasarlanmış olan güzel programlama siteleri var, araştırıp göz atmanızı tavsiye ediyorum. Böylelikle işi biraz daha eğlenceli hale getirmiş olursunuz.

Yazılım için İngilizce şart mı?

Kodları yazmak için kullandığımız uygulamaların temelinde yabancı dil yatmaktadır. Tasarlanmış olan programlama dilleri İngilizceyle bir bütün halindedir. Yazılım işine girdiğiniz zaman isteseniz de istemesiniz de İngilizceyle iç içe oluyorsunuz. Yani kodları bir yere kadar ezberleyebilirsiniz dostlarım, mühim olan anlamak. Bence kesinlikle İngilizce temeliniz olmalı. Hiç değilse ‘derdimi anlatacak kadar İngilizce biliyorum’ lafının üstünde bir İngilizceniz olması gerekiyor 🙂

yazılıma başlarken neler gerekli, yazılım, yazılıma başlarken tavsiyeler

 

Kendini Tekrarlama

Kampına katıldığım değerli bir hocam kod yazarken bize hep “DON’T REPEAT YOURSELF” cümlesini tekrar ederdi. Yani söylemek istediği şey kod yazarken asla ama asla “KENDİNİ TEKRARLAMA”. Bunu ben sadece kod yazarken değil de şu sıralar hayatımın her anında kendime hatırlatıyorum. Çünkü kendini tekrarlamak olduğun yerde sayıp durmaktan başka hiçbir şeye yaramıyor.

İşin ehli olmak

Şöyle ki bu işte uzman olan insanların bile emin olun bir yerlerde bir açıkları vardır. Kod dünyası ucu bucağı görünmeyen bir okyanus. Gün geçtikçe büyüyor, gelişiyor, güncelleniyor. Bu işte kendinizi sürekli ama sürekli geliştirin. Kendinize güvenin, her daim araştırmacı olun. Yeniliklere göz atın. Bir gün fark edeceksiniz ki artık sizlerde tavsiyeler alan kişi değil veren kişi olmuşsunuz. İşin ehli olmak kısmıysa sürekli büyüyüp gelişen bir mecrada epey zordur. Siz kendinizin ehli olun gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Hata yapmak.

Hata yapmaktan korkmayın lütfen. Hatalarınız sizin en büyük dersleriniz olacak, öğrenmek ise en büyük yardımcınız olacak. Hatalarınız size yol arkadaşlığı yapacak. Çünkü hata yapmak demek, araştırmak demektir, doğruyu bulmaya çalışmak ve araştırdıkça yanında banko yeni bilgiler öğrenmektir. Elimizin altında koskocaman bir bilgi hazinesi var lütfen onu değerlendirin, araştırın ve hatalarınızı çözün.

Mantıksal ve Analitik düşünüyoruz!

Araştırmalara göre yazılım bilen insanların diğer insanlara kıyasla mantıksal ve analitik becerisi, hataları çözümle hızı ve hataları çözümleme yöntemi daha farklıdır. Analitik düşünme becerisi ve programlama başarısı arasında pozitif yönlü bir ilişki, bulgular arasındadır. Kod yazmak aslında siz farkında olmadan beyninizin çok farklı yönlerini çalıştırıyor ve geliştiriyor. Siz bir yandan kod yazarken bir yandan analitik becerinizi konuşturuyorsunuz.

Plan yapın. Ertelemeyin!

İnsan psikolojisi günden güne farklılık gösterir. Bir gün hayat enerjisiyle dolu olurken diğer gün hiçbir şey yapmak istemeyebilirsiniz. Bu çok doğal bir durumdur. Önemli olan bu durumla başa çıkabilmek. Kendinizi bir plan hazırlayın. Günde bu işe kaç saat vakit ayırabilirsiniz? Sizin için ne kadar çalışmak daha verimli olur? Bunların planını yapın ve kendinize haftalık ya da aylık bir tablo oluşturun. Bunun için plannerlardan da yararlanabilirsiniz. Ne olursa olsun ertelememeye çalışın. Siz kendinizi ne kadar ertelerseniz, o kadar geriden başlarsınız. İpin ucunu bir kere kaçırdınız mı toparlamak sizin için çok daha zor olacaktır. Tecrübeyle sabittir.

GitHub Profili

Kendinize hemen bir GitHub profili oluşturmanızı tavsiye ederim. Yazdığınız kodları orada depolayabilir, açık kaynak kod olarak paylaşabilirsiniz. GitHub size harika bir kariyer yapma fırsatı sunabilir. Günümüz de işverenlerin önem verdiği yerlerden birisi GitHub’dır( Yazdığınız kodların temiz bir kod olmasına özen gösterin lütfen.). Ayrıca bu platformun diğer bir güzel yanı ise başkalarının kodlarını görebilme imkânınız. Orada paylaşılmış kodları incelemenizi ve anlamaya çalışmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Gelişiminizde sizi bir basamak yukarı çıkaracağından emin olabilirsiniz.

Sizleri çok sıkmadan, nesnel, kalıplaşmış kelimelerle gözünü korkutmadan tavsiyelerimi vermeye ve bu güzel yolda sizlere bir ışık tutmaya çalıştım. Umarım sizlere bir faydası olmuştur.

GitHub’a kayıt ol.

Diğer yazılarıma aşağıdaki başlıklara tıklayarak göz atabilirsiniz. 🙂

JAVA Neden En Popüler Dildir

Programlama Öğrenebileceğimiz Kaynaklar

Etiketler

Ayşegül Uyğur

İnandığım zaman savaşmayı , savaştığım zaman kazanmayı öğrendim.

İlgili Makaleler

7 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı