Yazılım

C# ile Taş Kağıt Makas Oyunu

Form Application ile Oyun Programlama

Tekrardan merhaba değerli siber eğitmen okuyucuları. Sizin için eğlenceli olacağını düşündüğüm basit bir oyun tasarladım. C# dilinde Windows Form kullanarak taş kağıt makas oyunu yaptım. Oyuncu bilgisayara karşı yarışıyor. Hadi şimdi oyunu ve kodlarını beraber inceleyelim. Kodları Microsoft Visual Studio 2019 da yazdım.

yazılım,

 WİNDOWS FORM KULLANIMI

Windows Form Açılımı

Microsoft Visual Studio 2019 programını açıyoruz. Sonra sırasıyla şu adımları izliyoruz.

    1. Create a new Project
    2. Windows Form Application(.NET Framework)
    3. Next

Daha sonra ise aşağıdaki adımları takip ediyoruz.

İlk olarak Windows form üzerine 5 tane Picture Box ,8 tane label  ve bir tane button ekliyoruz. Ekleme işlemi için View -> ToolBox  seçtikten sonra çıkan arama motoruna label yazıyoruz. Daha sonra windows form üzerine sürekle bırak yoluyla ekleyebilirsiniz. Label’lere şekil vermek için üzerine bir kere tıklayarak boyutlarını ayarlayabilirsiniz ve istediğiniz yere taşıyabilirsiniz. Aynı işlemleri Picture Box’lar ve button içinde uyguluyoruz.

Aşağıda hangisinin ne olduğu yazmaktadır.

    • Oyuncu→ Label
    • Bilgisayar →Label
    • Oyuncu Puanı → Label
    • Bilgisayar Puanı →Label
    • Kazanan → Label
    • Taş, Kağıt ve Makas görselleri →Picture Box
    • Skor → Label
    • Start Butonu → Button

Windows Form Renklendirme

Şimdi gelelim renklendirme işlemlerine;

İlk olarak form üzerine resim ekleme işlemini anlatmak istiyorum. Form üzerine bir kere tıklıyoruz.  Daha sonra yan tarafta bulunan Properties kutusundan BackgroundImage seçeneğinden istediğimiz görseli seçiyoruz. Görselin form üzerinde düzgün görünmesi için BackgroundImageLayout seçeneğinden Stretch özelliğini şeçiyoruz. Bu özellik görseli form üzerinde kaymasını engelliyor. Bu özelliği daha sonra Picture Box’lar için ayrı ayrı uygulayacağız. Aynı şekilde buttona da görselimizi ekleyebiliriz.

Picture Boxlara görsel eklemek için box’ın üzerine gelin ve üç noktaya tıklayın. Daha sonra orada bulunan Choose image özelliğini kullanarak ekleyebilirsiniz. Ayrıca aynı yerden stretch özelliğini seçmelisiniz.

Label’leri renklendirme işlemine gelelim. Renklendirmek istediğimiz label’e üzerine geliyoruz. Properties kutusunda bulunan BackColor dan istediğimiz renk seçimini yapıyoruz. Daha sonra Text kısmına label’ın ismini yazıyoruz. Font özelliğiyle yazınızın fontunu değiştirebilir ve ForeColor ile yazının rengini değiştirebiliriz. BorderStyle ile kenarlıklarını seçiyoruz. Ben çoğunlukla Fixed3D özelliğini seçtim. Bu aşamaları tüm label , Picture box ve button için yapıyoruz.

Bu şekilde form üzerinde düzenlemeleri yaptıktan sonra kodları yazmaya başlayabiliriz. Örneğin button için kodları yazacaksak buttonun üzerine çift tıklamamız yeterli olacaktır.

Çalışma Mantığı

İlk olarak oyuncu hamlesini (taş-kağıt-makas) seçer daha sonra start butonuna tıkladığınızda bilgisayar hamlesini seçer.

yazılım,

Bilgisayar puanı ya da oyuncu puanı 10 olduğunda oyun sonlanacak.

yazılım,


KODLAR

Kodlar şu şekildedir:

 

Kodlara github hesabımdan da erişebilirsiniz. Bağlantı için tıklayınız.

Ben kodları yazarken çok eğlendim. Umarım sizde seversiniz. Kodda anlamadığınız yerleri yorum kısmından sorabilirsiniz. Bir sonraki içerik de görüşmek üzere?.

Diğer içeriklerime yazar sayfamdan ulaşabilirsiniz.

Siber Eğitmen: BÜKİYE BARAK

Yazılım dolu günlere 🙂

Etiketler

Bükiye Barak

Yazılım Dolu Günlere...

İlgili Makaleler

5 Yorum

      1. Allah razı olsun Allah tuttuğu altın etsin Allah ne muradın varsa versin Ayağına Kâbe sevabı yazılsın, Allah yavuz dilden kem nazardan saklasın, yolun Hicaz olsun, el kazana sen yiyesin, mutluluk yağmuru altında kaftansız kalasın.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı