Siber Güvenlik

Whonix: En Güvenli İşletim Sistemi Olabilir Mi?

Fiziksel yaşantınızda anonim kalmak, ne derece önemli? Elbette ki paranoyak seviyesinde olmadan, her anımızı herkesin bilmesini istemeyiz. Peki, aynı duyarlılığı İnternet Dünyası için de gösteriyor muyuz? Genel grafiğe baktığımızda, bunun pek de mümkün olmadığını söyleyebiliriz. Ancak! Bunu değiştirmenin bir yolu var. Kullandığımız işletim sisteminden tarayıcımıza hatta arama motoruna değin belli başlı yöntemleri uygulayarak, dijitalde de anonim kalabiliriz. İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunda maalesef ki yanlış bir algı bulunmakta.

Örneğin, Google’nin gizli sekmesini kullandığımızda, çerezlerimizin kaydedilmediğini, daha doğrusu takip edilmediğimizi düşünürüz. Fakat durum böyle değildir. Her ne kadar gizli sekmeler kullanılsa da, gizli kaldığımız anlamına gelmez. Bu yalnızca sizin ziyaret ettiğiniz sitelerin “geçmiş” kaydını tutmayı engeller. Öte yandan diğer verileriniz işlenmeye devam eder. Peki, bunun önüne geçmek için ne yapılmalı? Bu sorunun yanıtını, Whonix İşletim Sistemini tanıyarak bulabiliriz. Whonix işletim sistemi nedir, ne işe yarar? Sorularının cevaplarını inceleyeceğiz. Fakat daha evvelinde internet üzerindeki aktivitelerimizin neden gizli kalması gerektiğini keşfetmemiz gerek. Öyleyse hep birlikte keşfetmeye başlayalım.

İnternette Anonim Olmak Neden Önemlidir?

Gizli kalmanız, güvende olduğunuz anlamına da gelir mi? Aslına bakarsanız tam anlamıyla “evet” yanıtını veremeyiz. Ancak etrafında (kısmen)hiçbir güvenlik önlemi olmayan ve tehditlere açık bir arazide de olmak istemeyiz, değil mi? Her şeyden önce internet dünyasının faydalı içeriklerle dolu olduğu gibi öte yandan zararlı ve kötü niyetli aktivitelerin de olduğunu unutmamak gerek. Bunların farkında olarak bilinçli internet kullanımının önemini iyi bir şekilde kavramalıyız.

hangi işletim sistemi internette anonim olmaya yarar,

Öyle ki, internet sitelerini veya uygulamaları ziyaret ettiğinizde ardınızda dijital parmak izleri bırakırsınız. Üstelik bu mecralarda yaptığınız işlemler de kayıt altında tutulur. Gerçekleştirdiğiniz faaliyetlere göre veri tabanlarında tutulan bilgileri şu şekilde listeleyebiliriz;

  • IP adresiniz,
  • Cihaz bilgileriniz,
  • Konumunuz,
  • Ziyaret ettiğiniz web siteleri,
  • Mail adresiniz,
  • Cep telefonu numaranız…

Tabii yukarıda bahsettiğim verilerden bazılarının bilgisi(mail, telefon numarası…), siz siteye input(giriş) etmeden kayıt edilmez. Ancak burada mühim olan husus, bu bilgilerinizin depolanmasıdır. Peki, sonrasında gerçekleşebilecek olası senaryolar nelerdir? Eğer ziyaret ettiğiniz web sitesi, siber suçluların hedefinde ise bu platformun ağ trafiği izleniyor olabilir. Dolayısıyla da sizin ağ bilgileriniz, hatta diğer kişisel verileriniz ele geçirilebilir.

Bununla birlikte ilgili sitenin ya da uygulamanın hacklenmesi halinde orada kayıtlı olan tüm bilgileriniz de yine 3. kişiler tarafından (ç)alınabilmektedir. Keza bir backdoor ile ilgili sitenin yönetiminin/sahibinin farkında dahi olmadan erişim sağlanmış olabilir. Bunun sonucunda ise size anlık olarak, o siteden doğrulama kodları veya linkler gönderilebilmektedir. Sonrasında ne mi olur? Tarafınıza gelen linkin güvenli olduğunu düşünerek tıklayabilirsiniz. Finalinde ise maddi-manevi zarara uğramanız işten bile değildir. Özellikle bilgisayar sistemleri için bu çok önemli bir husustur. Çünkü ilgili bilgisayarın işletim sistemine entegre olabilecek kötü amaçlı yazılımlar sıklıkla kullanılmaktadır. Doğal olarak bilgisayarınızdaki klasörler şifrelenebilir veya botnet olarak faaliyet gösterebilir. Güvenlik duvarları ve antivirüsler de çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Ancak bunların önüne geçmek için harika bir işletim sistemi de mevcut. Whonix. Ne işe yaradığını ve bizlere ne sunduğunu öğrenelim.

Whonix İşletim Sistemi Nedir, Ne İşe Yarar?

Tor Browser’i daha önce duydunuz mu? Tamamen anonim bir şekilde internet üzerinde gezinmenizi sağlayan tarayıcıdır. Whonix işletim sisteminin eski adı da TorBOX’dir. Buradan da bu işletim sisteminin size sağlayacakları hakkında ön fikir edinebilirsiniz. Whonix, Debian/Linux tabanlıdır. Bünyesinde barındırdığı yazılımlar ile hem bilgisayarınızın hem de internetinizin maksimum güvende olmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra gerçekleştireceğiniz aktiviteler, Tor ağında yapılmaya zorlanır. Böylece tam bir anonimlik ve güvenlik çerçevesinde faaliyetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

whonix işletim sistemi nedir,

Mantık olarak, bu kadar güvenlik araçları ile donatılmış bir işletim sisteminin ‘kullanılabilirlik’ konusunda sorun yaşatabileceği düşünülmektedir. Fakat durum hiç de öyle değildir. Whonix işletim sistemi, çevrimiçi siteler ve uygulamalara tasarım açısından elverişlidir. Özellikle diğer Linux dağıtımlarında bazı güvenlik araçları ve yazılımları sonradan manuel olarak kurulmalıdır. Ancak Whonix işletim sisteminde güvenlik unsuru yazılımlar halihazırda yüklü olarak gelir. Ek bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Aynı zamanda indirdiğiniz herhangi bir programın güvenlik taramasını da içerisinde bulundurduğu yazılımlar aracılığı tarar ve analiz eder. Bu sayede zararlı olan, bünyesinde virüs vb. barındıran programların bilgisayarınıza zarar vermesini önler.

Peki, bu işletim sistemini kullanmak mantıklı mı? Eğer tam anlamıyla anonim ve güvende olmak istiyorsanız kesinlikle evet. Hatta bilgisayarınıza doğrudan birincil işletim sistemi olarak kurmanıza dahi gerek yoktur. Sanal makinenize de kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Böylece Whonix işletim sistemini alışana dek 2. bir bilgisayarda kullanıyormuşçasına deneyimleyebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda sanal makinenin nasıl kurulacağına dair bilginiz yoksa, sanal makine ve virtualbox kurulumu ile ilgili olan içeriği inceleyebilirsiniz. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı